Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 17:31 |

OSCE osuđuje napad na novinare portala radiosarajevo.ba

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec, osudili su napad na novinare portala radiosarajevo.ba te pozvali nadležne da novinarima pruže bolju zaštitu, saopćeno je iz OSCE-a.

Novinari portala radiosarajevo.ba dobili su prijetnje 27. septembra zbog objavljenog teksta. U situaciji koja je nalikovala na talačku krizu, novinari su bili prisiljeni da uklone članak sa stranice portala te kontaktiraju ostale portale i novine i od njih traže da postupe na isti način. 

- Snažno osuđujem ovaj napad kao i prijetnje smrću upućene novinarima i njihovim porodicama. Sigurnost novinara jedna je od najvažnijih pretpostavki za ostvarenje slobode medija, koja je ključni stub demokratskog društva. Novinari moraju imati mogućnost da izvještavaju o pitanjima od interesa za javnost u Bosni i Hercegovini, bez pritisaka i prijetnji, kao što je to slučaj i u drugim zemljama. Pozivam nadležne organe da učine sve što je u njihovoj moći da bi novinarima omogućili da svoj važan rad obavljaju u sigurnom okruženju - izjavio je Désir.

- Broj napada na novinare u 2019. godini dostiže alarmantne razmjere. Napadi na novinare su neprihvatljivi. Nadležni organi moraju pojačati napore da zaštite medije i demokratiju - izjavila je ambasadorica Kavalec.

Pozvala je nadležne institucije u BiH da realiziraju preporuke Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH iz 2017. godine i napad na novinare propišu zakonski kao krivično djelo ili kao napad na službeno lice u obavljanju službenih dužnosti.

Predstavnik Désir i ambasadorica Kavalec pohvalili su Upravu policije Kantona Sarajevo zbog brze reakcije.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu