Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 17:17 |

Džaferović odao posljednju počast bivšem predsjedniku Francuske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je u Parizu komemoraciji povodom smrti bivšeg predsjednika Republike Francuske Jacquesa Chiraca.

Džaferović je, zajedno sa više od 30 šefova država i vlada, u crkvi Saint-Sulpice odao posljednju počast bivšem predsjedniku Republike Francuske, koji je preminuo 26. septembra u 86. godini.

- Jacquesa Chiraca pamtit ćemo u Bosni i Hercegovini kao velikog prijatelja naše zemlje, koji je dao snažan doprinos angažmanu međunarodne zajednice na zaustavljanju rata, a kasnije i na uspostavljanju mira, reintegraciji BiH i trasiranju njenog euroatlanskog puta. Ime predsjednika Chiraca ostat će zapisano u historiji kao časno ime, jer je spadao među one svjetske lidere koji su jasno razlikovali dobro od zla - dio je teksta koji je član Predsjedništva BiH Džaferović upisao u knjigu žalosti.

Također je prisustvovao i ručku koji je u Jelisejskoj palači za šefove država i vlada organizirao predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron.

U kraćem razgovoru sa predsjednikom Macronom, Džaferović je zahvalio za gostoprimstvo, naglasivši da je komemoracija bila dostojanstvena i veličanstvena, kako i priliči velikom čovjeku kakav je bio predsjednik Chirac.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je, istaknuvši dobre odnose Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, uputio poziv predsjedniku Macronu da posjeti našu zemlju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana