Bosna i Hercegovina     | 01.10.2019. 14:15 |

Vlada TK: Privredni pokazatelji u blagom porastu

FENA Saopćenje

TUZLA, 1. oktobra (FENA) – Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici prihvatila tekst Aneksa Sporazuma o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća radnika u srednjoj školi između Vlade Tuzlanskog kantona i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Radi se o dopuni dodavanju nove kategorije zaposlenika (nastavnici praktične nastave sa završenim prvim ciklusom visokog obrazovanja u trogodišnjem trajanju koji se boduje sa 180 ECTS bodova), koji u skladu sa važećim pravnim sistemom mogu realizovati programske sadržaje praktične nastave u srednjim školama, ali ta kategorija nije predviđena kao kategorija u okviru platnih razreda i koeficijenata za obračun plaće koji se na području Tuzlanskog kantona primjenjuju na zaposlenike srednjih škola.

Odredbe ovog aneksa primjenjivat će se i na zaposlenike srednje škole sa završenim prvim ciklusom visokog obrazovanja u trogodišnjem trajanju koji se boduje sa 180 ECTS bodova zatečene u radnom odnosu na poslovima nastavnika praktične nastave u srednjoj školi u momentu stupanja na snagu ovog aneksa, koji su ugovor o radu zaključili sa tom stručnom spremom.

Direktori srednjih škola donijet će posebna rješenja o razvrstavanju ovih zaposlenika u odgovarajući platni razred, sa primjenom novih koeficijenata od dana donošenja tih rješenja, ali ne prije stupanja na snagu ovog aneksa.

Također je Vlada donijela Odluku o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala, a pored ostalog, ovom listom, uvedena su nova pomagala i to: silikonske cjevčice za suzne kanale, aparat za mjerenje krvnog pritiska za slijepa lica, stapes, ventilacione tube (cjevčice) za ugradnju u bubnjiće, trakice za zvučni glukometar, za slijepa lica oboljela od šećerne bolesti, trakice za kontrolu šećera u krvi za lica oboljela od šećerne bolesti TIP 1 i port kateter.

Kako bi finansirali ove izmjene Zavod će izdvojiti dodatnih pola miliona KM.

Vlada TK je dala saglasnost i na Plan jesenje sjetve za 2019. godinu za područje Tuzlanskog kantona, a kojim je predviđeno da se žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 7.627 ha površine.

Na sjednici je prihvaćena i Informacija o stanju privrede na području Tuzlanskog kantona u 2018. godini, a podatci govore da su privredni pokazatelji u Tuzlanskom kantonu u blagom porastu.

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost na Odluku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o izmjenama Programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada za 2019. godinu.

Ovim izmjenama osigurano je nedostajućih 250.000 KM sredstava za nabavku stalnih sredstava u obliku prava za robe i radove rekonstrukcije javnih objekata u skladu sa Akcionim planom energijske efikasnosti javnih objekata na području Tuzlanskog kantona.

Donesena je i Odluka o izmjenama akcionog plana energijske efikasnosti javnih objekata na području Tuzlanskog kantona za 2019. godinu. Nakon provedenih postupaka javnih nabavki i dodatnih zahtjeva za projekte energijske efikasnosti bilo je potrebno uskladiti iznose sredstava predviđene u Akcionom planu.

Vlada je danas privrednom društvu „Bingo“ d.o.o. export-import Tuzla dodijelila koncesiju za eksploataciju mineralne vode na lokalitetu „Ljubače“ na području grada Tuzla, na period od pet godina, a kao koncesor je određeno Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, koje će sa koncesionarom zaključiti ugovor u roku od 15 dana, od dana dobijanja odobrenja ugovora od strane Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona.

Vlada je dala prethodnu saglasnost na Odluku Senata Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini o utvrđivanju planiranog broja i strukture studenata za upis na sva tri ciklusa studija u akademskoj 2019/20. godini.

Odobrena je i unutrašnja preraspodjelu rashoda u budžetu Tuzlanskog kantona kojom se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u budžetu TK za 2019. godinu.

Na kraju sjednice, Vlada TK je danas izmijenila rješenja o imenovanju Komisije za kadrovska pitanja i Komisije za administrativna pitanja. U komisiju za kadrovska pitanja imenovana je ministrica zdravstva Dajana Čolić, a u komisiju za administrativna ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić, saopćeno je iz Press službe Vlade TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta