Bosna i Hercegovina     | 01.10.2019. 14:41 |

Salkić: Presuda u slučaju Fate Orlović ohrabrenje, nadam se uklanjanju crkve

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 1. oktobra (FENA) - Presuda koja nalaže uklanjanje nelegalno sagrađene crkve na privatnom posjedu je veliki poticaj u jačanju međunacionalnih odnosa u ovom dijelu naše domovine. Iskreno se nadam njenom brzom provođenju i potpunom zadovoljavanju pravde - ocijenio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

To, kako dodaje, nije jedini slučaj kršenja prava Bošnjaka u tom entitetu.

-Slučaj nelegalno izgrađene crkve u Konjević-Polju je samo jedan od primjera kršenja prava Bošnjaka u bh. entitetu RS. Brojni su i drugi slučajevi poput zabrane izučavanja bosanskog jezika i nepoštivanja zapošljavanja po popisu iz 1991. godine - kazao je Salkić.

Navodi da je presuda veliko ohrabrenje svima onima koji tragaju za istinom i pravdom, te poruka da ustraju u svojoj borbi i da ne odustaju.

Za svaku pohvalu je upornost porodice Orlović u borbi za svoju imovinu, ali i za istinu i pravdu.

Presuda je također, kako kaže, snažna i vrlo jasna poruka da će sve vlasti u Bosni i Hercegovini morati poštovati ljudska prava i presude, ukoliko želimo postati dio evropske zajednice.

Pozvao je vlasti da poštuju ustave, presude i prava građana, te da rješavaju probleme koji su nastali od početka procesa povratka.

-Jer, ukoliko se pravda ne zadovolji, građani će svoja prava, kao i u ovom slučaju, tražiti pred međunarodnim pravosudnim institucijama – ukazao je Salkić.

Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je izgradnjom crkve na zemlji Fate Orlović prekršena Evropska konvencija o ljudskima pravima.

Sud je posebno utvrdio da vlasti ne poštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kada je naloženo potpuno vraćanje zemlje, a navode da vlada nema nikakvo opravdanje zbog neaktivnosti, koje je ozbiljno narušilo imovinska prava podnositelja zahtjeva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'