Kultura     | 01.10.2019. 15:06 |

Goražde- Nekropoli stećaka Goršić Polje potrebna stručna zaštita i stalna pažnja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1. oktobra (FENA) - "Stanje nekropole stećaka Goršić Polje" bila je tema sastanka koji je danas u Goraždu organiziralo Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopdorinjskog kantona. 

Razgovarano je o trenutnom stanju nekropole koja se nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO-a te aktivnostima koje treba poduzeti u smislu njene zaštite i uređenja, ali i upravljanja tim kulturno-historijskim blagom.

Sastanku su prisustvovali članovi Savjeta za kulturu koji djeluje pri tom ministarstvu, kao i predstavnici ministarstva za urbanizam, Gradske uprave Goražde, Centra za kulturu i Planinarskog kluba "Goražde - Maglić".

Naglašeno je da od uvrštavanja tog područja na listu UNESCO-a nije urađeno gotovo ništa, da je to područje ugroženo i nije zaštićeno od daljnjeg propadanja. Na konzerviranje i detaljno uređenje tog prostora pričekat će se još jer, kako je istaknuto, niz je problema koji usporavaju ozbiljnije radove i uređenje, a jedan od njih su neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

- U vrhu aktivnosti koje poduzimamo su one vezane za rješavanje imovinskog pitanja za zemljište na kome se nekropola nalazi i to zahtijeva potrebno vrijeme, u šta su uključeni i pravnici. Također je potrebna sanacija i uređenje putne komunikacije do nekropole, gdje je nužna saradnja više lokalnih, ali i aktera sa viših nivoa vlasti - kazala je Asima Džambegović iz Gradske uprave Goražde.

Historičar Eldin Baljević koji je, kao predsjednik nekadašnjeg Udruženja "Kulturna baština" dao veliki doprinos u uspješnoj nominaciji goršićke nekropole za UNESCO, istakao je kako se u zaštiti stećaka i daljem postupanju sa nekropolom moraju konsultovati i poštovati mišljenje i upute stručnjaka iz te oblasti.

- Biti na listi zaštićenih spomenika kulturno-historijskog naslijeđa, zapravo svjetske kulturne baštine, najveći je nivo zaštite, najozbiljniji, tako da sve improvizacije i neke mogućnosti ili postupci i metode koje ne prolaze kroz naučno-metodološke principe i standarde u zaštiti ne smiju biti ni razmatrane a kamoli primijenjene - smatra Baljević.

Kustos Zavičajnog muzeja Goražde Admir Džemidžić naglasio je potrebu značajnije promocije tog područja.

- Mnogo više nego do sada treba raditi na promociji nekropole u Goršić Polju i jasnom obilježavanju te obavještvanju javnosti i potencijalnih posjetilaca da je ona pod zaštitom UNESCO-a - poručio je Džemidžić.

Predsjednik Savjeta za kulturu BPK Goražde Alija Lapo smatra da je u zaštiti i promociji nekropole u Goršić Polju potreban angažman i lokalnih i kantonalnih institucija, nevladinih organizacija i svih kojima je stalo do tog nacionalnog blaga Bosne i Herecegovine.

- Na ovom smo sastanku sa dobrim namjerama i dobrom voljom te se tako i ubuduće svi trebamo ponašati kada je riječ o budućnosti pomenute nekropole, ali i svih drugih spomenika kulturno-istorijskog naslijeđa iz dalje ili bliske prošlosti u Bosanskopodrinjskom kantonu - smatra Lapo.

Ovom prilikom ponovo je inicirana ideja za osnivanje Zavoda za upravljanje kulturno- historijskim naslijeđem, kao i usvajanje zakona iz te oblasti.

- Neophodno je kreirati i usvojiti kantonalni zakon o kulturno-historijskom naslijeđu koji bi bio okvir za djelovanje u ovoj oblasti i uporište za apliciranje prema međunarodnim fondovima. Još sam jednom istakao potrebu osnivanja Zavoda za upravljanje kulturno-historijskim naslijeđem, memorijalnim i spomeničkim kompleksima u BPK jer trenutno značajnim brojem takvih nalazišta i spomen kompleksa praktično niko ne upravlja - podvukao je član Savjeta za kulturu Slavko Klisura.

Na sastanku su usvojeni zaključci kojima se, uz ostalo, daje podrška Gradskoj upravi Goražde u rješavanju imovinskog pitanja za zemljište na kojem se nekropola nalazi, njenoj adekvatnoj, prije svega stručnoj zaštiti te aktivnostima na uređenju puta do nekropole.

Nekropola Goršić Polje proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 26. oktobra 2010. godine. Na Listu svjetske baštine UNESCO-a upisana je 15. jula 2016. godine u okviru zajedničkog projekta četiri zemlje. Jedna je od najvećih u BiH sa ukupno 325 stećaka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu