Svijet     | 01.10.2019. 15:46 |

Pompeo u evropskoj turneji u vrijeme previranja u SAD-u

FENA Internet

RIM, 1. oktobra (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo započeo je u utorak u Rimu evropsku turneju po četiri zemlje, dok napori na pokretanju procesa opoziva Donalda Trumpa dobijaju na intenzitetu.

Pompeo je doputovao u Rim samo nekoliko sati nakon što su američki zvaničnici potvrdili njegovo učešće u telefonskom razgovoru 25. jula između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je inicirao pozive Demokrata za opozivom američkog predsjednika. Pompeo je prvi zvaničnik administracije za koga je poznato da je čuo Trumpove verbalne pritiske na ukrajinskog čelnika da istraži sina bivšeg potpredsjednika Joa Bidena zbog korupcije.

Pompeo nije razgovarao o toj temi tokom razmjene mišljenja s novinarima u avionu, ali je ranije izjavio kako ne vjeruje da je bilo koji zvaničnik State Departmenta djelovao na neprimjeren način u kontaktima s ukrajinskom vladom. Pompeo je bio pozvan da svjedoči zbog dokumenata vezanih s Ukrajinskom u tri senatske komisije,  a nekoliko aktuelnih i bivših zvaničnika State Departmenta trebali bi dati izjave istražiteljima u ovoj sedmici.

Pompeo bi se danas trebao sastati s italijanskim predsjednikom i premijerom, ali neće davati izjave u javnosti do srijede kada se obrati konferenciji vjerskih organizacija u Vatikanu i nakon troga održi zajedničku konferenciju za novinare s italijanskim ministrom vanjskih poslova. 

Pompeo će iz Italije otputovati u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju prije nego što zaključi evropsku turneju u Grčkoj, prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron: Ne smije se dozvoliti da Rusija pobijedi u Ukrajini

Papa Franjo u septembru na azijskoj turneji

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu