Bosna i Hercegovina     | 01.10.2019. 15:44 |

Osigurana zdravstvena pomoć za migrante i izbjeglice na Vučjaku

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 1. oktobra (FENA) - Vlada Katalonije financijski je pomogla u osiguranju zdravstvene zaštite za migrante i izbjeglice koji trenutno borave u privremenom prihvatnom centru na Vučjaku kod Bihaća, odnosno početak rada terenske ambulante Doma zdravlja Bihać u naselju Zavalje.

"Ovim smo željeli osigurati medicinsku pomoć za migrante i izbjeglice na Vučjaku, s obzirom da trenutno niko od međunarodnih organizacija financijski ne pomaže taj privremeni kamp. Također smo željeli pomoći i Domu zdravlja Bihać, jer je ovo ambulanta i za lokalno stanovništvo. Osim financijski, tu smo  i savjetodavno, s obzirom da znate da Katalonija također ima iskustva s migrantima i izbjeglicama", rekao je predstavnik Vlade Katalonije Erik Hauck na današnjem sastanku u Bihaću.

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) naglasili su važnost ovakve - konkretne pomoći, te najavili ozbiljnu mogućnost saradnje ovih regija i u oblasti turizma.

"Imamo lijepe vijesti za građane našeg kantona. Ljekar je počeo s radom u terenskoj ambulanti u naselju Zavalje, što će koristiti migrantima i izbjeglicama na Vučjaku, ali i lokalnom stanovništvu. Treba reći i da je donacija Vlade Katalonije od 25.000 eura usmjerena isključivo za pomoć ljudima koji borave u tom privremenom kampu, kako bi im se osigurali dostojanstveni životni uslovi", riječi su ministrice zdravstva, rada i socijalne politike u USK Nermine Ćemalović.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je kako je ovo druga posjeta predstavnika Katalonije i da su oni među rijetkima koji konkretno pomažu na terenu.

"Značajno su olakšali posao našim zdravstvenim ustanovama, a ovaj put ne kriju ni zainteresiranost za prirodne i turističke potencijale ovog dijela Bosne i Hercegovine. O tome ćemo prilikom njihove naredne posjete, koja je dogovorena već za mjesec dana", dodao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Predstavnici španske regije Katalonije posebno su zainteresirani za eventualna ulaganja u zdravstveni turizam, odnosno potencijale termalnih lječilišta na području ovog kantona.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'