Bosna i Hercegovina     | 01.10.2019. 15:55 |

U Goraždu obilježen Međunarodni dan starih osoba

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1. oktobra (FENA) - Međunarodni dan starih osoba - 1. oktobar danas je na prigodan način obilježen u JU Dom za stara i iznemogla lica u Goraždu. Uz druženje korisnika ove ustanove i ovom prilikom naglašen je značaj adekvatnije brige o starim osobama i podizanja svijesti o pitanjima koja ih se tiču.

Ibrahim ef. Omeragić jedan je od 46 korisnika koji trenutno koriste usluge goraždanskog doma, nepunu godinu dana. Svjestan je da je starenje neminovnost  i da u ovim okolnostima ima sve što je neophodno da se sačuva čovjekovo dostojanstvo. Zahvalan je, kaže, na svemu čime je okružen.

- Moja starost, ponekad bolest, oni sve to odrađuju, ali u ovom domu, od direktora preko medicinskih sestara i ostalog osoblja, zahvalan sam na svemu što čine za nas. Naša nam djeca ne tepaju, a oni to čine kao i sve drugo što se ne može ni zamisliti. U ovim poznim godinama nema nigdje mjesta gdje bih se bolje smjestio i osjećao, nego ovdje - priča on.

Zahvalni su i u ovoj ustanovi svima koji su do sada pomagali njen rad u nadi da će to činiti i dalje, jer potrebe su iz dana u dan sve veće.

- Tradicionalno i uz ovaj datum nastojimo obradovati naše korisnike. Zahvaljujemo svim koji nam pomažu u tome. Na dobrom smo putu ali tek na pola i nadam se da će kroz projekt CEB II doći do potpune revitalizacije ove ustanove - kaže direktor JU Dom za stara i iznemogla lica Goražde Safet Bajrović.

Muhamed Hadžić, stručni savjetnik u Ministarstvu za socijalnu politiku BPK Goražde, naglašava da podrška ovo ustanovi neće izostati ni ubuduće.

- U proteklih nekoliko godina ministarstvo, Vlada i Skupština BPK Goražde uložili su maksimalne napore da poboljšaju status ove ustanove i to ćemo činiti i u narednom periodu s obzirom da je ovo jedina ustanova ovog tipa u Gornje drinskoj regiji. Potrebe za smještajem starih i iznemoglih osoba sve su veće. S obzirom na trend odlaska prvenstveno mlađe populacije imamo dosta slučajeva ostavljenih starijih osoba, bez porodičnog staranja - kazao je Hadžić.

Međunarodni dan starih osoba obilježava se u skladu sa Rezolucijom koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine. Utemeljen je zbog podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba, poput njihovog doprinosa društvu, ali i procesa starenja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu