Svijet     | 01.10.2019. 20:07 |

Callmard: Princ Salman pokušava izbjeći krivicu za ubistvo Khashoggija

FENA Internet

ŽENEVA, 1. oktobra (FENA) - Saudijski krunski princ pokušava da popravi štetu učinjenu njegovom imidžu ubistvom Jamala Khashoggija insistirajući na "slojevima i slojevima" hijerarhije koji ga razdvajaju od saudijskih agenata koji su ubili novinara, izjavila je Reutersu istražiteljica UN-a.

Princ Mohammad bin Salman izjavio je za  program "60 minuta" TV mreže CBS da on kao de facto saudijski čelnik snosi "punu odgovornost" za ubistvo novinara prije godinu dana, ali je negirao da ga je naredio. On je dao slične izjave američkom emiteru programa PBS.

Upitan kako nije znao za ubistvo od strane saudijskih zvaničnika, on je izjavio za CBS da je nemoguće za njega da zna "šta tri miliona ljudi koji rade za saudijsku vladu čine svakoga dana".

U intervjuu za Reuters, Agnes Callamard, istražiteljica UN-a, nazvala je njegove komentare "strategijom rehabilitacije u suočavanju s javnim zgražanjem širom svijeta".

- Stvarajući distancu prema sebi, on se opravdava od direktne krivične odgovornosti za ubistvo. On stvara slojeve, slojeve i slojeve aktera i institucija koje ga štite od direktne ogovornosti za ubistvo - izjavila je Callamard.

Ona je govorila dan prije nego što će se poridružiti Khashoggijevoj porodici i prijateljima u Istanbulu u srijedu kako bi obilježili prvu godišnjiciu ubistva.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta i kritičar krunskog princa, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Njegovo raskomadano tijelo nikada nije pronađeno. Svjetsko zgražanje je uslijedilo i navelo je američko ministarstrvo trezora da uvede sankcije 17 saudijskih pojedinaca i Senat da usvoji rezoluciju koja osuđuje saudijskog princa.

Saudijski zvaničnici negirali su sumnje CIA-e da je krunski princ, poznat kao MbS, naredio ubistvo. Jedanaest ljudi na suđenju je u Saudijskoj Arabiji, iako je Callmard izrazila brigu zbog eventualnog nezadovoljavanja pravde.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ruski tužilac potvrdio optužbe protiv Brittney Griner, izricanje presude očekuje se večeras

Bivši policajac izjasnio se krivim za kršenje građanskih prava Georgea Floyda

Malčanski berberin sutra iza zatvorenih vrata o krivici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta