Svijet     | 02.10.2019. 09:27 |

Azerbejdžan prvi put domaćin međunarodnog izazova za svemirske aplikacije NASA-e

FENA Saopćenje

BAKU, 2. oktobra (FENA) - Najveći svjetski susret programera za NASA-ine svemirske aplikacije bit će po prvi put održan u Azerbejdžanu ove godine.

Koorganizatori su Azercosmos OJSC i Američka ambasada u Azerbejdžanu u partnerstvu s Diplomatskom akademijom Azerbejdžana (ADA) i Nacionalnom agencijom za aeronautiku i istraživanje svemira (NASA).

Susret će biti održan od 18. do 20. oktobra na Univerzitetu ADA, prenijela je azerbejdžanska novinska agencija Azertac.

Od svog osnivanja 2012. godine, NASA-in Međunarodni izazov za stvaranje svemirskih aplikacije postao je najveći svjetski susret programera, angažira hiljade građana širom svijeta da koriste NASA-ove otvorene baze podatke za izgradnju inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočavamo na Zemlji i u svemiru.

Program Space Apps nadahnjuje lokalne zajednice da se okupe, intenzivno razmišljaju i nađu rješenja za važne probleme.

Svake godine Space Apps angažuje hiljade pojedinaca u gradovima širom svijeta da rade sa NASA-inim podacima otvorenog koda u 48-satnom sprintu.

Timovi tehnologa, naučnika, dizajnera, poduzetnika, umjetnika i drugih sarađuju kako bi odgovorili na neke od najupornijih izazova na Zemlji i u svemiru.

Izazovi se mijenjaju svake godine u okviru teme Zemlje i svemira. Neki od najpopularnijih izazova posljednjih godina uključuju teme od autonomne inspekcije svemirskih letjelica do praćenja katastrofa i istraživanja ljepote svemira.

Izazovi za rad na svemirskim aplikacijama bit će objavljeni nakon 25. septembra. Svakom timu koji sudjeluje bit će omogućeno da rade samo na jednom izazovu i mogu započeti rad isključivo na samom susretu programera.

Na kraju posljednjeg dana, timovi će naizmjenično predstavljati svoje projekte sucima. Svaka prezentacija tima treba biti kratka - četiri minute prezentacije i dvije minute za odgovaranje na pitanja žirija.

Prezentacija je prilika da svaki tim istakne svoj rad koji suci mogu vidjeti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

NASA danas otkriva slike najvećeg uzorka asteroida ikada

Prada dizajnira novo NASA-ino odijelo za Mjesec

Jedan američki i dva ruska astronauta sletili u Kazahstanu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'