Kultura     | 02.10.2019. 13:12 |

Razgovori s akterima predstava iz Srbije, Hrvatske i Italije

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - „Zašto je poludio gospodin R?“ u režiji Bobe Jelčića, predstava je Jugoslovenskog dramskog pozorišta koja je u okviru Internacionalnog  teatarskog  festival MESS izvedena na sceni Narodnog pozorišta u utorak, četvrtog dana Festivala.

O predstavi su na MESS-pressu govorili dramaturginja Nataša Govedarica i glumac Boris Isaković.

Govedarica je podsjetila da je riječ o predstavi koja je nastala prema istoimenom filmu angažiranog njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera iz 1970. godine.

-Bila mi je nevjerovatna situacija kad me Bobo Jelčić pozvao da radimo zajedno i da radimo jednog Fasbindera - rekla je Govredarica, koja je istakla da je nakon početnog čuđenja, zašto taj tekst, po reakcijama publike jasno da je on još aktuelan.

 Boris Isaković koji je u ulozi Gospodina R istakao da je riječ o predstavi koja je podatna za glumce. Predstavi u kojoj učestvuje i publika svojim reakcijama.  

-Publika neviđeno pomaže. Ona igra u ovoj predstavi. S tom idejom u glavi za mene ne predstavlja neku veliku teškoće da igram - rekao je Isaković.

Predstava „Eichmann u  Jeruzalemu“ Zagrebačkog kazališta mladih koju je režirao Jernej Lorenci na programu je večeras na sceni Narodnog pozorišta.

„ Eichmann u Jeruzalemu“ zamišljena je kao dijalog s njemačkom filozofkinjom Hannom Arendt koja je u istoimenoj knjizi postavila nove temelje političke filozofije, propitujući ključna pitanja vezana uz zlo, njegovu narav koja se prije svega ogleda u banalnosti. Slovenski pozorišni redatelj Jernej Lorenci, u ovoj je predstavi istražio koliko prijeti opasnost od ponovnog pojavljivanja zla.

Govoreći o predstavi glumica Mia Melcher rekla je da iako je tema teška da se na njoj radilo s jako puno ljubavi, puno pozitivne energije, kako bi sebi olakšali probijanje kroz mrak.

Reditelj Lorenci rekla je kreće od teze da smo svi  Eichmann i da strašno malo treba da se uđe u jedan sistem, koliko god vjerovali da smo karakterni, topli, dragi ljudi...

Melcher je navela da se u radu krenulo, ne od traženja krivnje, nego od vraćanja ljudskosti.

Dado Ćosić je istakao da ne postoji pitanje Eichmannove krivnje, on je kriv.

-On je osuđen. On je kažnjen. Prezentirati njegovu krivnju na sceni je nekako suvišno - rekao je Ćosić.

On je rekao da se i glumci kao koautori predstave, u želji da se odupru tome da tom se monstrumu da išta ljudsko, počinju lomiti, kao koautori, kao ljudi.

„10 mini baleta„  naziv je predstave kompanije CollettivO CineticO koja će biti izvedena na sceni SARTR-a u četvrtak 3. oktobra.

Režija, koreografija i ples djelo su Francesce Pennini koja je kao polazište za ovaj komad uzela bilježnicu iz djetinjstva u kojoj je zabilježila desetine koreografija - osmišljenih, ali nikada izvedenih.

Ova predstava u kojoj će da lete i dronovi realizirana je uz podršku amabasade Italije u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Scena MESS: Predstava 'Gidionov čvor' nakon praznika nastavlja sa igranjima

Grand prix 63. festivala MESS za "Othello"

Na programu Festivala MESS večeras 'Wakatt' i 'Gidionov čvor'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'