Bosna i Hercegovina     | 02.10.2019. 13:17 |

U Općoj bolnici otvoreno moderno odjeljenje pedijatrije (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Sarajevo je dobilo još jedno, moderno opremljeno odjeljenje pedijatrije kao dio Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

Odjeljenje ima 15 terapeutskih kreveta, dnevnu bolnicu, igraonicu za mališane i druge moderno opremljene sadržaje. Cijeli kompleks odiše ugodnijom atmosferom nego što je klasična bolnička. Zidovi soba su u bojama oslikani likovima junaka iz crtića.

Simbolično, presijecanjem vrpce, odjeljenje je zajedno s direktorom Opće bolnice Zlatkom Kraviem otvorila ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić.

Prethodno je na pres-konferenciji direktor Kravić istaknuo zasluge Vlade KS i kantonalne skupštine u ovom projektu. Uz pomoć kantonalnog ministarstva zdravstva, prethodne i aktuelne ministrice Zilhe Ademaj te Amele Sofić, kao i Skupštine Kantona, uloženo je 2,4 miliona KM.

Također, kako je rečeno, firma Coca Cola HBC-H Sarajevo donirala je neonatološkom odjeljenju inkubator za bebe vrijedan oko 30.000 KM u okviru projekta podrške prijevremeno rođenoj djeci.

Na pedijatrijskom odjeljenju radit će devet pedijatara od kojih je sedam uposleno iz drugih gradova Bosne i Hercegovine. Prethodno su se na konkurs javila samo dva ljekara, zbog čega je odlučeno da se pregovara o zaposlenju kolega iz više drugih sredina vodeći računa da ti drugi gradovi ne ostanu bez većine njihovih pedijatara. O pacijentima će brinuti i dvije glavne te 16 pedijatrijskih sestara. Zajedno s ljekarima, one će pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

- Projekt je završen. Istina, dva puta su probijani rokovi, ali isplati se što je Sarajevo sačekalo da dobije ovakvu pedijatriju - kazao je Kravić uz napomenu da je kantonalno resorno ministarstvo uložilo novac za rekonstrukciju prostora i nabavku opreme.

-  Otvoriti pedijatriju bilo gdje državnički je čin. Od danas Sarajevo ima još jedno pedijatrijsko odjeljenje - izjavila je aktuelna ministrica Amela Sofić.

Predsjedavajući kantonalne skupštine Elmedin Konaković je naglasio ulogu i značaj menadžmenta u zdravstvu.

- Vraćate nam nadu da stvari ovdje mogu biti bolje - poručio je i apelirao i na rješavanje problema nedostatka ortopeda. Uprkos tome što ima kvalitetnih kadrova, "djeca nam se operišu u Turskoj i drugdje“, kazao je.

Pogledajte http://fena.ba/video/3466

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13T1FeQklPnwlqLcDijaRQD2Ys_noV_1c?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambulanta za terapiju bola Opće bolnice olakšava pacijentima terete hronične boli

Opća bolnica - Nakon pet godina u kolicima, pacijent napravio prve korake

U Općoj bolnici zvanično otvorena ambulanta za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu