Svijet     | 02.10.2019. 14:00 |

Osam povrijeđenih drugog dana protesta u Bagdadu

FENA Internet

BAGDAD, 2. oktobra (FENA) - Iračke snage sigurnosti ispaljivale su bojevu municiju i suzavac kako bi rasturile nove proteste  u Bagdadu u srijedu, dan nakon što je najmanje dvoje Iračana ubijeno i 200 je ranjeno u sukobima zbog nezaposlenosti, korupcije i loših javnih službi. 

Najmanje osam demonstranata ranjeno je u kvartu Zafaraniya  u jugoistočnom Bagdadu kada su policajci i vojnici otvorili vatru i bacali su kanistere sa suzavceom kako bi rastjerali desetke demonstranata, saopćili su policijski izvori. 

U sjevernom Bagdadu je dvjestotinjak demonstranata izašlo na ulice u kvartu Shaab i blokirali su autoput koji povezuje prijestonicu sa sjevernim gradovima. Vojnici su ušli u kvart kako bi rastjerali demonstrante, saopćili su policija i očevici.

Najveći protest u utorak izbio je u Bagdadu kada je jedan demonstrant ubijen, a neki demonstranti su protestovali u drugim regijama, uključujući i južni grad Nassiriyu u kome je također ubijen jedan demonstrant, navodi policija. 

U jučrerašnjem vladinom saopćenju navodi se da je 40 pripadnika snaga sigurnosti među ranjenima i okrivljuju se za nasilje "grupe koje podstiču na nemire".

Ujedinjene nacije danas su izrazile zabrinutost zbog nasilja i pozvale su na smirenost, dok je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a za Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, potvrdila u saopćenju za javnost da podržava pravo na  proteste.

- Hennis-Plasschaert traži od vlasti da pokažu suzdržanost u bavljenju protestima kako bi osigurale bezbjednost miroljubivih demonstranata, istovremeno poštujući zakon i štiteći ljude, državnu i privatnu imovinu - navodi se u saopćenju. 

U srijedu su snage sigurnosti blokirale nekoliko ulica u Baagdadu, uključujući i most koji vodi do utvrđene Zelene zone u kojoj se nalaze vladine zgrade i strane ambasade, u okviru pojačanih mjera sigurnosti, saopćio je sigurnosni izvor.

U pokušaju da ublaži žestoke proteste, premijer Adel Abdul Mahdi u utorak je objavio saopćenje u kome obećava radna mjesta. On je instruirao ministarstvo nafte i druga vladina tijela da počnu provoditi kvotu od zapošljavanja 50 posto lokalnih radnika u ugovorima sa stranim kompanijama.

Naftom bogati Irak decenijama pati od ekonomskih problema, od vladavine Saddama Husseina i višegodišnjih sankcija UN-a do američke invazije u 2013. i građanskog rata koji je ona izazvala, i nakon toga borbe protiv Islamske države u kojoj je proglašena pobjeda u 2017. Korupcija je sveprisutna a osnovne usluge poput snabdijevanja električnom energijom i vodom su ugrožene, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!