Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 08:49 |

Kandidati za reisu-l-ulemu Kavazović i Zukorlić započeli predstavljanje programa

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Nakon što je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, odustao od kandidature za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Sabor IZ u BiH će 12.oktobra birati jednog od dva kandidata - Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Kandidati za poglavara IZ u BiH su započeli predstavljanje programa u muftijstvima diljem BiH.  

Aktuelni reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović je u Mostaru započeo predstavljanje program rada IZ u BiH, a, kako prenosi agencija MINA i BIR Radio, program je baziran na temelju ostvarenih rezultata i započetih procesa strukturiranja Islamske zajednice (IZ) u kontekstu pozicije, prilika, mogućnosti i realnih potreba njenih članova u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i bošnjačkoj dijaspori. 

Usvajanje ustavnih promjena, usaglašavanje Statuta i normativnih akata, bio je jedan od većih izazova s kojima se Zajednica suočavala, te je u tom smislu Kavazović najavio donošenje dva važna reformska akta, Pravilnik o službi i Pravilnik o članarini, kao i restruktuiranje Sabora koji bi trebao dobiti svoj Sekretarijat, a cilj je da se unutar Zajednice potrebni akti brže mogli planirati i usvajati.

Također je i Muamer-ef. Zukorlić započeo predstavljanje programa kandidature članovima Izbornog tijela u Goraždu, gdje je prezentirao vlastitu viziju stanja u Islamskoj zajednici i plan rada.

Za Zukorlića je prioritetno pitanje slobode Islamske zajednice, u konkretnom smislu autonomnosti IZ-a, a taj proces treba biti do kraja dovršen.

Smatra da se ne treba boriti na prevaspitavanju političara, već treba napraviti neku distancu od 'strančarenja', a to ne znači da Islamska zajednica ne smije imati svoj politički stav, „samo se ne smije baviti straničarenjem, jer to postaje osnov podjela u džematima i svim strukturama“.

Kandidati za reisu-l-ulemu će do 12. oktobra svoj program predstaviti u svim muftijstvima, a kako je u zijavi za Fenu podsjetio savjetik za medije reisu-l-uleme Muhamed Jusić, „to je predstavljanje programa rada Islamske zajednice, a ne politička izborna kampanja, kako je mnogi hoće da predstave“. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

FZZZ - Na osnovu dva programa u 2023. godini više od 8.000 osoba dobilo posao kod poslodavaca

Uk i Mijatović potpisali ugovore sa 75 korisnika sredstava startup poslovnih programa

Festival TIFBU decembar dočekuje s mladim pozorišnim umjetnicima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo