Regija     | 02.10.2019. 13:49 |

Dačić najavio da će VS UN 31. listopada raspravljati o Kosovu

FENA Agencije

BEOGRAD, 2. listopada (FENA) - Južnoafrička Republika je, kao predsjedateljica Vijeća sigurnosti UN, za 31. listopada zakazala sjednicu tog tijela čija će tema biti stanje na Kosovu, izjavio je u srijedu srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Dačić je za Radioteleviziju Srbije rekao kako se tema "sada nalazi na agendi i 31. listopada raspravljat će se o najnovijem izvješću glavnog tajnika UN o Kosovu".

Za "državne i nacionalne interese Srbije" te za "ostvarenje svih zamisli i ideja o tome šta treba raditi u svezi s Kosovom" Dačić sugerira izlazak Srba na izvanredne parlamentarne izbore na Kosovu i njihovo jedinstvo oko Srpske liste, koju podupire službeni Beograd, prenosi Hina. 

"Srbi trebaju izići na kosovske izbore i glasovati za predstavnike Srpske liste. Ako želimo zaštititi naš narod na Kosovu, njihovi legitimni predstavnici trebaju sudjelovati u donošenju svih odluka", naglasio je Dačić, podsjetivši da je i srbijanski predsjednik u utorak pozvao sunarodnjake s Kosova na jedinstvo i potporu Srpskoj listi.

Dačić je ustvrdio kako bi predstavnici prištinskih vlasti, ali i dužnosnici međunarodne zajednice, voljeli da u kosovski parlament "uđu predstavnici onih Srba koji su protiv državne politike Srbije".

 

Srbijanski šef diplomacije ustvrdio je da će, unatoč pritiscima Zapada na Srbiju da prestane lobirati za povlačenje priznanja neovisnosti Kosova, do kraja godine biti još država, članica UN, koje će suspendirati svoje odluke.

"Bit će do kraja godine, jer će taj broj pasti ispod polovice članica UN", naveo je Dačić.

Diplomatskom kampanjom Srbija je dosad, prema službenim podacima Ministarstva vanjskih poslova, uspjela izlobirati da 15 zemlja članica UN povuče ili - do konačnog rješenja kosovskog pitanja - suspendira odluku o povlačenju priznanja naovisnosti Kosova.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kosovo: U nedjelju glasovanje za smjenu gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom?

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'