Društvo

Humanitarni planinarski pohod na Drstva za pomoć samohranoj majci Nermi Hrnjak

Tekst: Bisera Džidić, Humanitarna tura 2017/Foto: Arhiva/Stanica planinarskih vodiča

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Stanica planinarskih vodiča Sarajevo organizuje 12. oktobra humanitarnu planinarsku turu na  Visočicu, vrh Drstva (1808 m n/v).

Novac prikupljen  učešćem na tom planinarskom pohodu  bit će  uručen Nermi Hrnjak, samohranoj majci troje djece iz sela Zlate kod Jablanice.

Prijevoz će biti autobusom ili u vlastitoj organizaciji. Predviđena trasa pješačenja je iz  sela Sinanovići (Tušila)  planinarskom stazom do Drstva.

Organizatori navode da po kondicionim i tehničkim parametrima tura spada u lake do srednje zahtjevne. Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala. Trajanje uspona do vrha Visočice je oko 2,5 sata, a za povratak  do Tušila  potrebna su dva  sata pješačenja. Visinska razlika je oko 600 metara.

Polazak je 12. oktobra ispred Zemaljskog muzeja  u 8.00 sati.

Uplata za učešće na ovom humanitarnom pohodu je 20 KM za učesnike koji do Sinanovića putuju autobusom, a za djeca 10 KM. Također 10 KM  je  iznos koji će platiti učesnici koji u Tušila stižu vlastitim prijevozom, odnosno za djecu je pet KM.

Uplate prima sekretar Stanice planinarskih vodiča Sarajevo Husein Šabić ili vodiči.
Oni koji ne budu mogli uplate izvršiti kod sekretara ili vodiča na terenu, kao i oni koji žele podržati akciju bez učešća na planinarskoj turi na Drstva, uplate mogu izvršiti na račun: Stanica planinarskih vodiča Sarajevo, Žiro račun: 3387202277668449 kod UniCredit Bank d.d., Svrha: Humanitarna tura Visočica 2019. godina.

Potrebne informacije mogu se dobiti na telefonski broj 061/579-605 Šabić Husein ili kod glavnih vodiča planinarske ture na Drstva: Rasim Radonja (061/260-000) i Nusreta Salić (061/841-621).

Uz poziv građanima da učešćem u ovoj humanitarnoj akciji doprinosu njenoj uspješnoj realizaciji, iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo navode da je  to šesta po redu humanitarna planinarska tura.

Ovih dana Stanica planinarskih vodiča Sarajevo obilježava šest godina od osnivanja, uz sjećanje na prvog načelnika i osnivača Stanice, vodiča-instruktora,  alpinistu, Davora Cigankovića koji je nedavno preminuo.


(FENA) B.D.