Bosna i Hercegovina     | 02.10.2019. 14:47 |

Pendeš-Bukinac: Podrška R Slovenije za dalju realizaciju MAP-a BiH u NATO

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je u službenu posjetu primila je ambasadoricu Republike Slovenije u BiH Zoricu Bukinac.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavu i logistiku Borislav Jezeraškić te slovenski vojni izaslanik u BiH brigadir Žarko Henigman, razmatrana je sradnja BiH i Slovenije na polju odbrane. Pendeš je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, kako u različitim bilateralnim, tako i regionalnim programima saradnje.

Bukinac se posebno zanimala o aktivnostima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na polju uklanjanja mina. Pendeš je podsjetila da OSBiH provede aktivnosti razminiranja po najvišim NATO standardima, ali i iznimno strogim humanitarnim standardima te da je uklanjanje mina i neksplodiranih ubojnih sredstava sposobnost koju OSBiH grade kao posebnu nišu u okviru iskustava koji se mogu ponuditi u međunarodnoj vojnoj saradnji.

Ona je napomenula da OSBiH imaju certificiranu Školu za deminiranje, a u okviru misije za podršku miru u Afganistanu djeluje i manja jedinica OSBiH za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Pendeš je konstatirala i da se radi na projektima boljeg opremanja deminerskih postrojbi OSBiH, ali da je, zbog neformiranja novoizabranih vlasti, na snazi postupak privremenog finansiranja, koji postavlja različita ograničenja realizaciji tih projekata.

Slovenska ambasadorica u BiH naglasila je i punu podršku Republike Slovenije za dalju realizaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta