Kultura     | 02.10.2019. 16:13 |

Ismet Ovčina na Međunarodnoj konferenciji i Sajmu knjiga u Azerbejdžanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina prisustvovao je međunarodnoj naučnoj konferenciji "Biblioteke kao mobilni informacijski centri", kao i međunarodnom sajmu knjiga u Bakuu (Azerbejdžan).

Konferenciju je otvorio je ministar kulture Republike Azerbejdžan Abulfas Garayev, koji je ukazao na značaj teme prepoznavajući time 21. vijek kao vijek informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT), a koji zbog brzih promjena u tehnologiji donosi transformaciju u svakom polju života i te promjene sve više utiču na rutinske zadatke biblioteka i bibliotekara.

Direktor Ovčina je govorio o temi "Implementacija mobilnih informacijskih servisa kroz COBISS.BH", te je prikazao servise i aplikacije Virtualne biblioteke BiH u okviru sistema COBISS (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi), organizacijskog modela, koji povezuje biblioteke u nacionalni bibliotečko-informacijski sistem sa uzajamnom katalogizacijom, uzajamnom bibliografsko-kataloškom bazom podataka COBIB i lokalnim bazama podataka biblioteka učesnica.

Tokom boravka Ovčina se sastao sa ministrom kulture Azerbejdžana Abulfasom Garayevim i direktorom Nacionalne biblioteke Karimom Tahirovim, sa kojima je razgovarao o budućoj saradnji i mogućoj realizaciji određenih projekata iz oblasti bibliotekarstva, kulture i kulturnog naslijeđa.

Također, Ovčina se susreo i sa direktorima i zamjenicima direktora nacionalnih biblioteka prisutnih na konferenciji - Rusije, Turske, Latvije, Litvanije, Bjelorusije, Uzbekistana, Kirgistana, Kazahstana, Turkmenistana.

Na 6. Međunarodnom sajmu knjiga u Bakuu koji je posvećen 650. godišnjici azerbejdžanskog pjesnika Imadaddina Nasimija, NUB BiH se predstavila štandom sa svojim izdanjima.

Štand NUB BiH posjetila je i potpredsjednica Heydar Aliyev fondacije Leyla Aliyeva, kćerka predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva, te ministar Abulfas Garayev sa saradnicima, saopćeno je iz NUBBiH.

Inače, NUB BiH i Nacionalna biblioteka Azerbejdžana imaju dugogodišnji sporazum o saradnji kojim se održava kontinuirana bibliotečka saradnja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici NUBBiH i Goethe-Instituta Sarajevo razgovarali o nastavku saradnje

Novi priručnik u stručnoj Ediciji NUBBiH Bibliotečki klasifikacioni sistemi

Gazi Husrev-begova biblioteka nova članica sistema COBISS.BH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana