Bosna i Hercegovina     | 02.10.2019. 16:25 |

Goražde - Prezentovana radna verzija kolektivnog ugovora za uposlene u zdravstvu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2.oktobra (FENA) - Predstavnici Sindikata zdravstva FBiH prezentovali su danas u Goraždu radnu verziju okvirnog kolektivnog ugovora u ovoj oblasti.

Naglašeno je da je, u susret reformi zdravstvenog sektora u FBiH, sindikat aktuelizirao pitanje kolektivnog ugovora. Ukoliko ova verzija kolektivnog ugovora zaživi u praksi, ona bi značila izjednačavanje platnih razreda u čitavoj Federaciji, što do sada nije bio slučaj, ističu u sindikatu.

- Za isti stepen zanimanja imali bismo isto vrednovanje u svim područjima FBiH, od Goražda do Bihaća. Nemoguće je da se u ovom trenutku dešava diskriminacija, da radnici imaju različite razrede od kantona do kantona. S obzirom na jakost kantona, ovo ne determiniše čitavu platu, već samo ono što su radnici završili da bude isto vrednovano, kao što je praksa svuda u svijetu - kazao je predsjednik Sindikata zdravstva FBiH Zijad Latifović.

U sindikatu vjeruju da će okvirni kolektivni ugovor biti prihvatljiv te pojašanjavaju da da bi tema razgovora u kantonima ostala visina satnice.

- Okvirnim kolektivnim ugovorom bila bi definisana prava iz radnog odnosa i platni razredi. Međutim, satnice će biti ostavljene kao autonomija na kantonima i njihovim pregovaračkim tijelima. Svjesni smo da plate možda neće biti svuda iste jer ni prosječna nije ista u cijeloj Federaciji, ali bitno je da se isto tretiraju zanimanja uposlenih u zdravstvu - kazao je Latifović.

Emir Baščelija, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde, vjeruju da je ovaj model provodiv iako ne tretira utvrđivanje satnice.

- Cilj ove prezentacije bio je da upoznamo sve zainteresirane strane. Imamo podršku Vlade FBiH u svemu ovome jer to traje već dvije godine, ali zbog političke situacije još nije zaživjelo. Mi smo ubijeđeni da će se to desiti i olakšati nam ubuduće sklapanje kolektivnih ugovora - kaže Baščelija.

Dodao je da bi ovaj okvirni kolektivni ugovor mogao zaživjeti od iduće godine.

- Do sada je loša praksa bila da se on potpisuje na godinu, iako zakon o radu ostavlja mogućnost na dvije ili tri. Mi ćemo predložiti na dvije da bi se imalo dovoljno vremena za pripremu i razgovore o narednom kolektivnom ugovoru uposlenih u zdravstvu - kazao je Baščelija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom