Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 14:32 |

Forenzički HBRN timovi iz BiH i zemalja regiona izveli terensku vježbu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - U Sportsko-poslovnom centru "Peki" na Palama u srijedu je izvedena terenska vježba za balkanski subregion u sklopu Projekta EU P57 "Jačanje forenzičkih kapaciteta u regionu jugoistočne i istočne Evrope za pregled lica mjesta u istrazi HBRN incidenata" (hemijsko-biološko-radiološko-nuklearni incidenti).  

Vježba je izvedena u organizaciji Konzorcijuma Projekta P57 i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Zemlje učesnice subregionalne terenske vježbe su bile - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija i Republika Srbija, odnosno forenizčki HBRN timovi obučeni kroz pomenuti projekat.

Terenska vježba je obuhvatila primjenu procedura za istraživanje HBRN lica mjesta, izviđanje, procjenu rizika, izradu akcionog i plana trijaže, timsku komunikaciju, prikuplјanje uzoraka i tragova sa lica mjesta, propisno pakovanje i dekontaminaciju uz diskusiju i štabno odlučivanje o postupcima po scenariju vježbe radiološko-nuklearnog tipa.

Pomoć i podršku u organizaciji subregionalne terenske vježbe pružili su Opština Pale, Sportsko-poslovni centar "Peki", kao i Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost, Ministarstvo bezbjednosti BiH, Ministarstvo inostranih poslova BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Federalna uprava policije i Federalna uprava civilne zaštite, saopćeno je iz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Kajganić u Podgorici na regionalnoj konferenciji o borbi protiv organiziranog kriminala

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'