Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 13:52 |

Bez uspjeha završeni pregovori o povećanju plaća radnicima u zdravstvu u SBŽ-u

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 3. listopada (FENA) - Pregovarački tim Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) odbio je zahtjev o uvećanju koeficijenta za isplatu plaća zdravstvenim radnicima, zbog čega je, bez dogovora o novom kolektivnom ugovoru, završen današnji sastanak pregovaračkih timova Vlade i Županijskog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata Armin Kukić podsjetio je kako su članovi ovog sindikata, među kojima su najbrojniji medicinske sestre i tehničari, od 1. travnja bez kolektivnog ugovora te da će nastaviti svakodnevni polusatni štrajk upozorenja.

- Za nas je neprihvatljiva Vladina ponuda o povećanju satnice rada s 2,31 KM na 2,35 KM. Već smo odustali od određenih zahtjeva, ali ne možemo odustati od onoga za uvećanje koeficijenata za 0.3, za sve grupe linearno. Smatramo da je ovaj zahtjev realan i da novca za to ima - kazao je Kukić novinarima nakon sastanka.

Ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić tvrdi da bi uvećanje koeficijenta predstavljao veliki financijski teret na Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO), zbog čega je Vlada ostala pri ponudi za povećanje satnice. 

- Ne mogu reći točan iznos, ali ljudi iz ZZO-a tvrde da mnogo košta uvećanje koeficijenata i da su tu u pitanju milijuni. Iako smatram da su zahtjevi sindikata opravdani, vjerujem da je naša ponuda realna i da ne ugrožava sustav - naglasio je on.

Kako je rečeno, štrajk upozorenja u javnim zdravstvenim ustanovama bit će nastavljen svakodnevno, od 10 do 10.30 sati, odnosno u vrijeme pauze, dok Predsjedništvo Sindikata ne donese odluku o daljnjim koracima.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo