Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 15:24 |

Ivković: Članovi HDZ-a BiH iz Tomislavgrada soliraju i nanose štetu stranci

FENA Mario Loncar

LIVNO, 27. rujna (FENA) - Predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Hercegbosanske županije (HBŽ) Branko Ivković optužio je šest tomislavgradskih zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HBŽ-a da ne poštuju odluke viših stranačkih instanci te da svojim "soliranjem nanose štetu stranci".

Ivković je na konferenciji za novinare u Livnu govorio o procesu formiranja nove županijske vlasti te smjeni članova Skupštine ŠGD Hercegbosanske šume.

Podsjetio je da je do sukoba između livanjske i tomislavgradske struje HDZ-a BiH došlo prilikom izbora mandatara za predsjednika Vlade HBŽ-a.

- Pokušali smo razgovorima doći do unutarstranačkog dogovora, međutim nismo u tome uspjeli iako smo sve drugo dogovorili, ali to mjesto predsjednika Vlade ostalo je zacementirano - istaknuo je Ivković.

Dodao je kako se u rješavanje tog problema uključio i sam vrh stranke te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, no ni to nije pomoglo.

U lipnju je uslijedila sjednica Županijskog odbora HDZ BiH HBŽ-a na kojoj su, po Ivkovićevim riječima, dužnosnici iz Tomislavgrada povukli kandidaturu Ivana Vukadina, aktualnog načelnika općine Tomislavgrad, te nisu željeli glasovati prilikom izbora mandatara za sastav županijske vlade.

- Prema statutu stranke, natpolovičnom većinom nazočnih članova Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a za mandatara je izabran aktualni predsjednik Vlade HBŽ-a i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno Ivan Jozić i ta odluka upućena je dalje prema Skupštini HBŽ-a - kazao je Ivković.

Međutim, zastupnici HDZ-a BiH iz Tomislavgrada ignorirali su tu odluku, ustvrdio je.

- Ta grupacija unutar općinske organizacije Tomislavgrad, koja u trenutnom sazivu Skupštine HBŽ-a od osam zastupnika HDZ-a BiH ima njih šest, jednostavno se oglušila i odbila poštivati odluke stranke. Krenuli su u soliranje i samoinicijativno su unutar Kluba zastupnika HDZ-a BiH izglasali odluku da kandidat za sastavljanje nove vlade bude Ivan Vukadin - kazao je Ivković.

Po njegovim riječima, koristeći brojčanu nadmoć u Skupštini HBŽ-a, u Klubu Hrvata donijeli su odluku da za mandatara nove vlade bude imenovan Ivan Vukadin te su tu odluku uputili u skupštinsku proceduru.

- Unatoč upozorenjima i sugestijama Županijskog odbora i vrha stranke da to ne čine, ta grupacija nastavila je provoditi svoj plan, a isti je kulminirao izvanrednom Skupštinom Hercegbosanske županije na kojoj su njihovom inicijativom smijenjeni članovi Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres iz hrvatskog naroda - kazao je Ivković, koji je ujedno i direktor ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres.

On je najavio kako će Županijski odbor HDZ-a BiH HBŽ-a u petak održati sjednicu na kojoj će se donijeti odluke o smjernicama budućeg djelovanja unutar stranke.

Odluku o smjeni četiri člana Skupštine ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres komentirao je i Dragan Konta, smijenjeni predsjednik te Skupštine, kazavši kako se u Hercegbosanskim šumama „radi ustrajno i kvalitetno“

Konta je neistinitima ocijenio tvrdnje o lošem poslovanju tog javnog poduzeća iznesene na Skupštini HBŽ-a te je najavio kako će javnost o poslovanju Hercegbosanskih šuma više informacija dobiti na konferenciji za novinare koja će biti održana 8. listopada u Kupresu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Skupština HBŽ-a usvojila Zakon o mirnom okupljanju

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana