Svijet     | 03.10.2019. 17:14 |

Cavusoglu: Rad na 'zaštićenoj zoni' u Siriji ne daje rezultate

FENA Internet

ANKARA, 3. oktobra (FENA) - Turska ne smatra da njeni napori sa Sjedinjenim Državama na formiranju "zaštićene zone" u sjeveroistočnoj Siriji daju rezultate koje želi i spremna je da sama poduzme akciju, navode u četvrtak turski mediji riječi ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua.

Ankara i Washington usuglasili su se da uspostave zonu na sirijskoj granici za koju Turska tvrdi da bi se trebala protezati 30 kilometara u sirijsku teritoriju i da treba biti očišćena od sirijske kurdske milicije YPG koju smatra  terorističkom organizacijom.

Turska optužuje Sjedinjene Države, koje podržavaju snage pod vodstvom YPG i porazile su  tzv. Islamsku državu u Siriji, da previše sporo rade na uspostavi zone. Dvije zemlje također su u sporu oko toga koliko daleko trebaju ići u Siriji i ko bi trebao kontrolirati te teritorije.

Turska tvrdi da želi naseliti do dva miliona sirijskih izbjeglica u zonu, i u više je navrata upozoravala na jednostranu vojnu akciju ukoliko ne bude zadovoljna s napretkom na uspostavi zone.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da njegova zemlja nema drugog izbora nego da djeluje sama uzimajući u obzir nedovoljan napredak učinjen sa Sjedinjenim Državama, u najdirektnijem nagovještaju  do sada turske vojne ofanzive.

Govoreći danas za emitera programa Haber, Cavusoglu je izjavio da Turska nije primijetila iskrenost kod Sjedinjenih Država.  

- Smatramo da nas trenutni proces sa Sjedinjenim Državama neće dovesti do tačke koju priželjkujemo. Informacije koje dolaze s terena dokazuju to - navodi Haber njegove riječi.

- Moramo poduzeti korake ka čišćenju te lokacije od terorističke organizacije i vraćanju izbjeglica tamo - kazao je.

Odnosi između dvije NATO saveznice zategnuti su brojnim sporenjima, uključujući politiku prema Siriji i pomaljajuću prijetnju američkih sankcija zbog odluke Ankare da kupi ruske vojne sisteme, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom