Svijet     | 04.10.2019. 08:59 |

Bagdad - U demonstracijama protiv iračke vlade 33 osobe poginule

FENA Internet

BAGDAD, 4. oktobra (FENA) - Najmanje 33 osobe su poginule u nemirima i antivladinim demonstracijama koje treći dan zaredom potresaju Irak. Demonstranti nisu poštovali policijski sat koji je u četvrtak uveden u Bagdadu i još nekim gradovima, a policija je upotrijebila bojevu municiju i suzavac da bi ih rastjerala, prenosi AP.

Iračke vlasti su od četvrtka navečer prekinule pristup internetu u većem dijelu zemlje, u pokušaju da suzbiju nerede, prenose agencije.

Protesti protiv Vlade izbili su zbog nezadovoljstva mahom mladih, koji traže posao, bolje komunalne usluge, kao što su snabdijevanje vodom i strujom, kao i borbu protiv endemske korupcije u naftom bogatoj zemlji.

Nemiri predstavljaju najozbiljniji izazov za premijera Adela Abdula-Mahdija, koji je preuzeo dužnost prije godinu dana.

Abdul-Mahdi je zatražio od zakonodavaca da ga podrže u preoblikovanju Vlade te pozvao na smirivanje situacije nakon tri dana smrtonosnih građanskih nemira koji su pogodili tu zemlju.


Rekao je da ne postoji "magično rješenje" za iračke hronične probleme upravljanja, ali je obećao pokušati donijeti zakon koji siromašnim porodicama daje osnovni dohodak, javlja Reuters.

Primjedbe iznio je u televizijskom govoru, dok su demonstranti zahtijevali pad Vlade.

Premijer je kazao da su pozivi demonstranata za okončanje korupcije bili "ispravni", ali i da Vladi treba pomoći kako bi izvršila svoje dužnosti.

Vlada je u četvrtak ujutro uvela policijski sat u Bagdadu, koji će potrajati do daljnjeg, a uveden je i u Nasiriji, Amari i Hili.

Demonstracije slabijeg intenziteta, koje su počele u utorak, ubrzo su prerasle u veće nemire zbog nezaposlenosti, loših javnih usluga i korupcije u Vladi. U sukobima su od utorka povrijeđene stotine demonstranata i policajaca, prenosi Al Jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Erdogan u posjeti Iraku

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta