Najave     | 04.10.2019. 10:01 |

Mladi Bošnjaci i njihovi prijatelji odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (BNMGZ), u sklopu obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, organizira niz programa od kojih su dva posebno usmjerena prema mladim ljudima, srednjoškolcima i studentima, a to su 13. konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja koji će biti održan od 11. do 12. oktobra i nagradni natječaj za najuspješniji literarni rad/esej potaknut tragedijom Srebrenice.

Vijeće BNMGZ već trinaest godina organizira konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi” koji okuplja mlade iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine koji u zajedničkom posjetu Memorijalnom centru u Potočarima odaju počast žrtvama Srebrenice.

Genocid u Sarabrenici, kako ističu iz Vijeća BNMGZ, najveće je stradanje Bošnjaka u novijoj povijesti, o kojem mladi ljudi najbolje mogu naučiti iz neposrednog susreta s preživjelim svjedocima na mjestu zločina.

-S obzirom da je ovaj projekt posvećen podizanju svijesti o nacionalnom identitetu, važnosti tolerancije, poštovanja prema drugima i različitima kod mladih ljudi, prednost za odlazak u Srebrenicu imaju mladi do 35 godina - poručuju iz tog vijeća.

U okviru projekta raspisan je i nagradni natječaj za najuspješniji literarni rad/esej potaknut tragedijom Srebrenice te su pozvani svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj da kroz literarne radove daju svoje viđenje jedne od tema natječaja.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Prvi konvoj pomoći ulazi u Pojas Gaze preko prelaza Rafah

Hrvatska šalje novi humanitarni konvoj za Moldaviju

Dva konvoja vojne opreme krenuli prema Donjecku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta