Svijet     | 04.10.2019. 10:17 |

Putin: Rusija pomaže Kini da izgradi raketni odbrambeni sistem

FENA Internet

MOSKVA, 4. oktobra (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva pomaže Kini u izgradnji sistema za upozoravanje na lansiranje balističkih raketa.

Od Hladnog rata samo su Sjedinjene Države i Rusija imale takve sisteme koji se sastoje od niza zemaljskih radara i svemirskih satelita. Sistemi omogućavaju rano otkrivanje interkontinentalnih balističkih raketa.

Govoreći na međunarodnoj konferenciji u Moskvi u četvrtak, Putin je rekao da je Rusija pomagala Kini da razvije takav sistem. Dodao je da je "ovo veoma ozbiljna stvar koja će radikalno povećati kineske odbrambene kapacitete."

Njegova izjava signalizira novi stepen odbrambene saradnje između dva bivša komunistička suparnika koji razvijaju sve jače političke i vojne veze dok Peking i Washington vode trgovinski rat, piše Guardian.

U junu, kineski predsjednik Xi Jinping nazvao je Putina svojim "najboljim i najdražim prijateljem", dodavši kako puno cijeni njihovo "duboko prijateljstvo".

Zvanični Peking zasad nije dao saopćenja o ovom pitanju, ali su rekacije na internetu pomiješane. Na kineskoj društvenoj platformi sličnoj Twitteru, Weibo, neko korisnici su pohvalili "nove visine strateške saradnje", ali su drugi dovodili u pitanje da li je ruska pomoć kineskoj vojsci uopšte potrebna.

 - Opet se Rusi hvale. Možda je to kod njih nešto kulturološko. Kinezi se nikada ne bi ovako hvalili - napisao je jedan korisnik.

Ranije ove sedmice u Kini je predstavljena nova vojna oprema uključujući "hipersonične" rakete od kojih bi se, kako stručnjaci vjeruje, SAD teško odbranile. Raketa, poznata kao DF-17, u teoriji, kreće se brzinom puno većom od brzine zvukae, čineći je izuzetno teškom za odbranu.

Kina i Rusija su u augustu optužile Sjedinjene Države da su započele novu utrku za naoružanje testiranjem krstareće rakete, samo nekoliko sedmica nakon što se Washington povukao iz sporazuma o kontroli raketa potpisanog tokom hladnog rata kojim su zabranjena takva testiranja.

Raketa koja se lansira sa zemlje, konvencionalno konfigurisana verzija nuklearne krstareće rakete Tomahawk, pogodila je svoju metu udaljenu više od 500 kilometara tokom testiranja, saopćio je Pentagon ranije.

Ove verzije rakete se ne koriste decenijama, nakon što su sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa potpisali Ronald Reagan i Mihail Gorbačov 1987. godine.

Zabrana koja se definiše u sporazumu o raketama s dometima između 500 i 5.500 km ima za cilj da u kratkom roku smanji mogućnosti obje zemlje da izvrše napad nuklearnim oružjem.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Sergej Rjabkov, osudio je testiranje, ali rekao je da Moskva ne želi započeti novu utrku za naoružanje i neće lansirati nove rakete, osim ako SAD to prethodno ne učine.

Peking je također osudio SAD, upozoravajući da bi raketno testiranje moglo da dovede do "još jednog kruga utrke za naoružanje" i da ima "ozbiljan negativan uticaj" na međunarodnu i regionalnu sigurnost.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta