Svijet     | 04.10.2019. 11:45 |

Iračke snage pucale na demonstrante nakon što je premijer obećao reforme

FENA Internet

BAGDAD, 4. oktobra (FENA) - Policija je pucala na malu grupu demonstranata u Bagdadu u petak nakon tri smrtonosna dana protesta protiv vlade, a premijer Adel Abdul Mahdi rekao je da nema "magičnog rješenja" za njihove probleme, obećavajući nejasne reforme koje najvjerovatnije neće umiriti Iračane.

Najmanje 27 ljudi dosad je ubijeno u nasilnim demonstracijama koje svakog dana sve više eskaliraju, prelazeći u južne gradove otkako je u utorak došlo do prvih demonstracija, prenio je Reuters.

Nemiri, potaknuti nezadovoljstvom zbog lošeg životnog standarda i korupcije, glavni su izazov za Abdula Mahdija, koji je vlast preuzeo prošle godine uz podršku šiitskih stranaka koje su dominirale u Iraku od pada Sadama Huseina 2003. godine.

Protesti se također održavaju uoči hodočašća u Arbain, kada se očekuje da će čak 20 miliona hodočasnika danima pješice putovati južnim Irakom u najvećem svjetskom godišnjem okupljanju, deset puta većem od hadža u Meki.

Iračka prijestolnica je uglavnom bila tiha uoči džume petkom. Policijski sat je na snazi, ali su ga u četvrtak prekršile na hiljade demonstranata. Vojska i specijalne snage se raspoređuju po centralnim trgovima i ulicama.

Iračani očekuju da će veliki protesti izbiti kasnije tokom dana, a bijesni su jer političari ne nude konstruktivna rješenja za oporavak Iraka od godina sukoba zbog korupcije i zanemarivanja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana