Kultura     | 04.10.2019. 12:43 |

Večeras protestni performans umjesto zatvaranja 59. MESS-a

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Večeras će umjesto zatvaranja 59. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Narodnom pozorištu Sarajevo biti održan protestni performans umjetnika i prijatelja festivala, zbog reduciranog finansiranja.

Na posljednjem ovogodišnjem MESSpresso druženju istaknuto je da će na taj način biti obilježen kraj ovog dijela festivala s obzirom na to da neće biti zatvoren dok publika ne pogleda irsku predstavu "Čehovljeva prva predstava",sljedeće godine, dan pred otvaranje 60. izdanja ovog festivala.

Na sceni Kamerog teatra 55 sinoć je izvedena predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ u režiji  Kokana Mladenovića, a o radu na ovom projketu govorili su mladi glumci iz te predstave Davor Golubović i Elma Juković.   

 S obzirom na kultni status istoimenog filma, kako je kazao Golubović, postojala su velika očekivanja, pa je za mladu ekipu iz predstave bilo „teretli“ da ponesu tu priču koja je postojala prije nego što su oni rođeni.

- Ipak, nekim stvarima poput muzike i knjiga iz tog vremena pokušali smo se vratiti u te šezdesete godine i mislim kako više igramo predstavu, da sve više uspjevamo da oživimo duh, mirise i boje tog vremena. Mislim da nosimo neku kolektivnu svijest tog vremena pa nam nije bilo teško da ga prizovemo, pogotovo oni koje zanima šta se dešavalo sa Sarajevom prije nego što smo bili rođeni, a ja sam jedan od njih – kazao je Golubović.

Dodao je da mu nije bilo teško i da ga je čak radovalo da pokuša namaštati kakva su to vremena bila. Utisak je, kako je kazao, da su to bila neka malo rasterećenija, ljepša  vremena gdje su ljudi više slušali i posmatrali jedne druge.

- Svaka predstava nosi sa sobom neka nova iskustva -  kazala je Juković dodajući da je za članove mlade ekipe bila privilegija raditi na ovom projektu sa velikim glumcima.  

Golubović i Juković su kazali da im u sljedeća dva mjeseca predstoji sedam gostovanja među kojima ona u Zagrebu i Zaječaru.  

O predstavi, odnosno istraživačkom projektu pod nazivom „ Nesvjesne zbirke. Šta u vezi s Bosnom?“, koja će biti izvedena večeras na Akademija scenskih umjetnosti govorio je režiser Konstantin Dupelius.  

Predstava, kako je kazao, kombinira muziku, ples i dokumenarne video-zapise, te prikazuje lične priče i političke diskurse na polju konflikta između nacionalizma i demokratije. Može se očekivati, kazao je Dupelius, dosta energije i muzike.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sedam komedija na ovogodišnjem festivalu 'Mostarska liska'

Predstave u ožujku u novom ruhu Narodnog pozorišta u Mostaru

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'