Regija     | 04.10.2019. 13:03 |

Marković-Pompeo: Važno da SAD i EU budu prisutni na Balkanu

FENA Ivana Banovic

PODGORICA, 4. listopada (FENA) - Od strateškog je značaja da SAD i Europska unija (EU) budu prisutni na zapadnom Balkanu, kako se ne bi ostavio prostor onima koji ne dijele naše zajedničke principe i vrijednosti, poruka je predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, nakon susreta s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, koji boravi u službenom posjetu Crnoj Gori.

Pompeo je ranije danas doputovao u službeni posjet Crnoj Gori, a sastao se i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, javlja RTCG.

Marković je priopćio kako je njegov posjet dokaz da SAD cijene crnogorsko savezništvo i konstruktivnu ulogu u regiji i šire.

"Cijenimo podršku koju je Pompeo iskazao Crnoj Gori u EU integracijama, i pohvale na račun reformi koje je postigla. Crna Gora će nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i kriminala, zaštiti novinara, prije svega zbog nas, a onda i zbog EU. Nastavit ćemo borbu protiv trgovine ljudima", rekao je Marković.

Naglasio je kako je tijekom susreta dobio uvjeravanja da će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati institucije Crne Gore u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala.

Marković je izrazio uvjerenje da će Crna Gora do 2024., a možda i prije, postići zajednički dogovoreni cilj od dva posto izdvajanja za obranu.

Pompeo je čestitao Crnoj Gori pristupanje NATO savezu.

"Svjedoci smo liderstva Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. stoljeća. Zahvaljujući našoj suradnji u oblasti cyber sigurnosti s Crnom Gorom uspjeli smo razviti zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijeta", rekao je Pompeo.

Crna Gora, kako je dodao, ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, već dijeli američke prioritete u čitavom spektru vanjsko-političkih pitanja.

Naglasio je kako su američki diplomati u Crnoj Gori fokusirani na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te slobodu medija.

"Oni će vam pomoći da dođete do rezultata. Ranije ove godine upoznao sam Oliveru Lakić, novinarku koja je upucana u nogu zbog izvještavanja o švercu cigareta. Takvi napadi na novinare su napadi na demokraciju i zajedničke principe NATO saveza. Počinitelji napade morat će odgovarat", kazao je Pompeo.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Duraković u trodnevnom posjetu Turskoj: Fokus na jačanju obrazovne suradnje

Brigadni general Oružanih snaga BiH Mirsad Ahmić sa suradnicima posjetio Konjic

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu