Svijet     | 04.10.2019. 15:52 |

UN-OCHA: Izraelske snage srušile 12 palestinskih stambenih objekata

FENA Internet

RAMALLAH, 4. oktobra (FENA) - Samo u protekle dvije sedmice, izraelske vlasti srušile su ili zaplijenile 12 stambenih objekata u vlasništvu Palestine na području C na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, saopćio je jučer Ured Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA).

U svom Izvještaju o zaštiti civila koji pokriva razdoblje od 17. do 30. septembra 2019., UNOCHA je navela da je jedna od struktura koja je srušena predstavljala protestni šator, koji je srušen jer izraelske vlasti nisu izdale dozvole, a raseljeno je sedam osoba.

Šator je podignut u oblasti Al Muntar u blizini grada Al 'Eizariya u Jerusalemu, kao odgovor na gradnju novog naselja. Palestinci su izvijestili da su je postavili na svojoj zemlji i da će oko 300 ljudi ostati bez svojih domova zbog ovog incidenta, javila je palestinska agencija WAFA.

- Na Zapadnoj obali do sada je srušeno ili zaplijenjeno 439 građevina, što predstavlja povećanje od preko 40 posto u odnosu na ekvivalentno razdoblje 2018. godine - dodaje se u izvještaju.

U međuvremenu, u istom periodu, izraelski doseljenici su izveli četiri napada koji su rezultirali povredama troje Palestinaca, izraelske snage su ranile još 12 Palestinaca u incidentima povezanim sa naseljenicima.

- U dva incidenta doseljenici su kamenovali i povrijedili petoricu Palestinaca, uključujući četrnaestogodišnje dijete, u izraelskom području grada Hebron (H2) i u selu Beitin (Ramala). U još dva incidenta u Nablusu, stanovnici su prijavili da su doseljenici ukrali masline i uništili 47 stabala u selu As Sawiya i uništili jedno vozilo, u selu Duma - navodi UNOCHA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana