Svijet     | 04.10.2019. 16:16 |

Cavusoglu: Razgovori o migrantima s EU i Njemačkom 'produktivni'

FENA Internet

ANKARA,  4. oktobra (FFNA) - Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu  opisao je razgovore s vodećim njemačkim i EU zvaničnicima kao "peoduktivne i otvorene" dok blok pokušava da ublaži napetosti oko nedavnog naglog povećanja broja migranata, većinom Sirijaca, u Grčkoj.

- Uočili smo namjere zdravije saradnje s Turskom po tom pitanju - izjavio je Cavusoglu o svom susretu s njemačkim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Seehoferom i evropskim komesarom za migraciju Dimitrioms Avramopoulosom u turskoj prijestonici u petak.

- Turska je prihvatila veliki broj izbjeglica i pokazala je veliku solidarnost i velikodušnost u tokom proteklih godina - izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Natasha Bertaud u Bruxellesu. dodajući da ta zemlji ostaje "ključni partner" u pitanjima migracije.

Na osnovu sporazuma iz 2016. godine EU je obećala do šest milijardi eura za podršku izbjeglicama u Turskoj, Od te cifre, 5,8 milijardi eura je alocirano a 2,57 milijardi je isplaćeno do kraja septembra.

Potpisivanjem sporazum Ankara je pristala da spriječi migrante da se domognu bloka.

Grčka je prošlog mjeseca upozorila na rastući trend po dolazaka migranata iz Turske u Grčku, pozivajući se na nakrcane grčke egejske otoke. 

Brojni migranti pokušavaju da iskoriste rutu s turskih egejskih obala ka grčkim otocima kao kapiju prema  Evropi.

Cavusoglu je istaknuo da je uočeno samo "manje povećanje" dolazaka migranata u Grčku, odbacujući kritike prema Turskoj kao "neosnovane". 

Turska tvrdi da je domaćin najvećoj svjetskoj izbjegličkoj populaciji od četiri miliona ljudi, od kojih je 3,6 miliona iz ratom zahvaćene Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je tvrdio da EU ne pruža dovoljnu podršku Turskoj i zaprijetio je "otvaranjem kapija" za migrante da pređu u Evropu.

Ankara je istaknula potrebu za dodatnim sastancima u ovoj sedmici, saopćila je Bertaud u Bruxellesu, dodajući da će EU raditi na alociranju trenutnih finansijskih obećanja do kraja godine. Tim novcem bit će podržana Turska do 2025. godine, dodala je ona.

- Jasno je ipak da mehanizmi (za finansijsku pomoć izbjeglicama) EU odgovaraju na temeljne potrebe, i te potrebe neće nestati u budućnosti. I stoga je to nešto na čemu ćemo nastaviti - izjavila je Bertaud,

U četvrtak su Seehofer i Avramopoulos izrazili podršku Turskoj u njenom bavljenju migrantskim bremenom na sastanku u Ankari.

Očekuje se da Seehofer tokom dana iz Turske otputuje u Grčku. Kazao je tokom boravka u Turskoj da će prenijeti u Bruxellesu brige Ankare i u razgovoru s novom čelnicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana