Kultura     | 04.10.2019. 16:52 |

Crnogorska ministrica: Cilj projekta SEEIIST do 2028. liječenje prvih pacijenata

FENA Agencije

ZAGREB, 4. listopada (FENA) - Crnogorska ministrica znanosti dr. sc. Sanja Damjanović predstavila je u petak na IRB-u projekt SEEIIST - hadronske terapije liječenja karcinoma istaknuvši da je njegov konačni cilj izgradnja centra u kojemu će se 2028. tom novom metodom liječiti prvi pacijenti oboljeli od karcinoma na području jugoistočne Europe.

Ministrica Damjanović gošća je prve regionalne konferencije o suradnji u svemirskim znanostima i tehnologijama što se u petak održava na zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković u organizaciji Jadranske aero-svemirske konferencija (Adriatic Aerospace Association - A3) u suradnji s IRB-om i Sveučilištem u Zadru, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na kojoj je i predstavila projekt SEEIIST (The South East European International Institute for Sustainable Technologies).

Područje jugoistočne Europe sada trpi zbog "odljeva mozgova", a ipak baštini tradiciju razvoja tehnologija, istaknula je ministrica koja smatra kako će se, zahvaljujući ovom projektu, obnoviti tradicija, a razvoj snažne istraživačke strukture zaustaviti negativni trend i omogućiti pozitivne iskorake.

Ministrica je podsjetila da je Crna Gora prije dvije godine potaknula ideju da se takav institut izgradi na području jugoistoka Europe u kojemu će se oboljeli od karcinoma liječiti najnovijom terapijom.

Damjanović smatra kako su misije takva instituta izvanredne - jedna od njih je i znanost za društvo, odnosno korištenje najnovijih tehnologija povezujući inženjere, fizičare, IT inženjere, biomedicinare, onkologe, radiologe i druge znanstvenike s krajnjim ciljem - liječenjem pacijenata najsuvremenijim metodama.

Objasnila je kako je riječ o posve novoj tehnologiji, da je takvih uređaja samo 12 u svijetu, od kojih je šest u Japanu, a četiri su u zapadnoj Europi. Po riječima ministrice Damjanović, to ne bi bio samo peti takav institut u Europi, nego bi bio jedinstven i po tomu da bi 50 posto bio posvećen istraživanju liječenja karcinoma što je, podsjetila je, i jedna od misija novoga europskog programa Horizon-Europe.

Istaknula je da su projekt SEEIIST već poduprle ugledne znanstvene institucije, poput CERN-a i GSI iz Darmstadta (GSI Helmholtz Centr for Heavy Ion Research), ali da je ključno pitanje tko će financirati taj projekt od 200 milijuna eura. Ministrica je dodala kako je politički prihvaćeno da za taj projekt zemlje jugoistočne Europe trebaju financijsku potporu, istaknuvši kako je u samo dvije godine projekt dobio potporu i na znanstvenoj i političkoj sceni te da je već deset zemalja iskazalo zanimanje za projekt, prenosi Hina.

Ministrica Damjanović podsjetila kako je ideja za projekt potekla od bivšega generalnog direktora CERN-a Hervwiga Schoppera, te izvijestila da je projekt sada u drugoj fazi, odnosno da je izrađena koncepcija instituta na stotinu stranica zahvaljujući volontiranju istaknutih stručnjaka. Ta će druga faza trajati tri godine, a u tom razdoblju provest će se transparentan izbor lokacije instituta. Ako će sve ići po planu, 2023. trebala bi početi konstrukcija uređaja, a 2028. mogli bi se početi liječiti prvi pacijenti. 

Riječ je o najnovijoj metodi zračenja koje se usmjerava samo na stanice raka, ne oštećuje zdrave stanice, a jedina je metoda zračenja trudnica i poželjna metoda liječenja djece.

Uz napomenu da je prvi uređaj proradio 2009. u Heidelbergu, Damjanović je rekla kako već postoji statistika koja pokazuje da je vjerojatnost preživljavanja pacijenata nakon pet godina čak 90 posto, za razliku od konvencionalne metode gdje je ta vjerojatnost samo deset posto.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U porastu broj oboljelih od karcinoma, u opasnosti zemlje s niskim dohotkom

Hrvatska: Prosvjed zaposlenih u znanosti i obrazovanju

Hrvatska: Žene češće upisuju doktorat, no muškarci zauzimaju više pozicije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo