Kultura     | 05.10.2019. 13:30 |

Muzeju ratnog djetinjstva priznanje na izboru za najbolji slavenski muzej

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Muzej ratnog djetinjstva (MRD) dobitnik je specijalnog priznanja, na dodjeli nagrada za najbolji slavenski muzej.

Nagrade dodjeljuje Forum slavenskih kultura, a ovogodišnja konferencija i dodjela nagrada održana je u Crnoj Gori pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Forum slavenskih kultura dodjeljuje nagradu Živa za najbolji muzej iz slavenskog svijeta, što obuhvata 13 država (Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru).

O nagradama odlučuje stručni žiri sastavljen od muzejskih profesionalaca iz slavenskih država te članova Evropske muzejske akademije.

Muzeju ratnog djetinjstva dodijeljeno je specijalno priznanje. Žiri je u obrazloženju naveo da "Muzej ratnog djetinjstva predstavlja izvanredno dostignuće čiji glas se čuje globalno, da je široko prepoznat na različitim nivoima kao vanredno vrijedno mjesto sjećanja, podsticanja pomirenja, razmišljanja o životu, društvenih interakcija i podizanja svijesti".

Među nagrađenim muzejima su i Državni muzej političke historije Rusije, Muzej dekorativne umjetnosti iz Češke, te Poljski muzej pjesme.

Osnivač MRD Jasminko Halilović kaže da svako priznanje sa sobom donosi odgovornost da u budućnosti rade još bolje.

- Drago nam je da Muzej na ovaj način nastavlja promovirati Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu - rekao je.

Izvršna direktorica Muzeja Amina Krvavac ističe da je to priznanje zasluga cijelog vrijednog, mladog i posvećenog tima Muzeja ratnog djetinjstva.

To je novo međunarodno priznanje za Muzej ratnog djetinjstva, nakon Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu u izboru za Evropski muzej godine. U međuvremenu je Muzej ratnog djetinjstva bio među pet finalista za godišnju nagradu Evropske muzejske akademije.

Osnivač Muzeja Jasminko Halilović uvršten je na prestižnu Forbesovu listu mladih lidera "30 ispod 30".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Učenici osnovne škole iz Kragujevca posjetili Muzej ratnog djetinjstva

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Ministrici Duraković dodijeljeno priznanje za zalaganje u promicanju mira i ljubavi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo