Svijet     | 05.10.2019. 18:15 |

U Švedskoj počeli američko-sjevernokorejski pregovori o denuklearizaciji

FENA Internet

STOCKHOLM,  5. oktobra (FENA) - Državni sekretar  SAD-a Mike Pompeo rekao je da je potrebno još mnogo toga raditi na američko-sjevernokorejskim pregovorima o nuklearnoj industriji koji su u subotu započeli u Švedskoj s ciljem okončanja zastoja, izrazivši nadu da će „skupovi dijaloga“ uslijediti u narednim  sedmicama  i mjesecima.

Sastanak u izoliranom konferencijskom centru na periferiji švedske prijestolnice prva je formalna rasprava na radnom nivou otkako su se u junu američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un dogovorili o ponovnom pokretanju pregovora koji su zastali nakon neuspjelog samita u Vijetnamu u februaru, prenosi Reuters.

Policija je zatvorila prilaze kompleksu koji je okrenut Baltičkom moru na otoku Lidingo, gdje se očekivalo da se sastanu delegacije na čelu s američkim specijalnim predstavnikom za Sjevernu Koreju Stephenom Biegunom i sjevernokorejskim Kim Myong Gilom.

Dvije kolone automobila u subotu su rano ušle u osamljeno središte, a policajac je potvrdio da su u jednoj bili sjevernokorejski dužnosnici. Drugi su bili automobili koje je Biegun koristio kad se u petak susreo sa službenicima švedskog Ministarstva vanjskih poslova.

 

Delegacija iz Sjeverne Koreje, službeno Demokratska narodna republika Koreja (DPRK), koje je pod sankcijama kojima se zabranjuje velik dio trgovine zbog  nuklearnog programa, stigla je u Švedsku u četvrtak nakon što je Pjongjang neočekivano rekao da će se razgovori održati  5. oktobra

Govoreći u Atini na posljednjem dijelu turneje po južnoj Evropi, Pompeo je rekao da se nada napretku u nuklearnim pregovorima.

"Svjesni smo da ostaje mnogo posla koji će morati obaviti dva tima. Ali nadamo se da bi ovi početni sastanci mogli postaviti kurs za sastanke dijaloga koji će se odvijati u narednim sedmicama i mjesecima i koji će zaista ispuniti obaveze preuzete u Singapuru ", rekao je Pompeo na konferencija za novinare.



Ranije u subotu, novoimenovana ministrica vanjskih poslova Ann Linde potvrdila je da  je Švedska domaćin  pregovora, dok je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova također potvrdio razgovore na radnom nivou.

„Ohrabruje me što su delegacije SAD-a i DPRK-a trenutno u Švedskoj radi održavanja sastanaka. Dijalog je potreban za postizanje denuklearizacije i mirnog rješenja “, rekla je Linde na Twitteru.

Na sastanku u Singapuru u junu 2018. Kim i Trump složili su se da će njegovati nove odnose i raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta