Kultura     | 09.10.2019. 12:01 |

Izložba o propitivanju odnosa društva prema naslijeđu socijalizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - "Savremeni konTEKSTi: oslikavanje socijalističkih slika" (Contemporary conTEXTS: Re-imagining socialist images) naziv je izložbe koja će biti otvorena 10. oktobra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Izložba se realizira u okviru projekta "The Living Museum", a partneri na projektu su Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona.

Kroz projekt je napravljena platforma za inovativna istraživanja i intervenisanja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, zbirku formiranu u Jugoslaviji koja je zbog tog projekta prebačena u centralni izložbeni prostor.

Izložba je nastala kao rezultat javnog poziva za kustose i umjetnike da reaguju na djela koja se čuvaju u Zbirci umjetničkih djela, a koja obrađuju različite teme iz historije Drugog svjetskog rata i historije Jugoslavije.

Ta djela nisu gotovo tri decenije bila predstavljena javnosti, iako su ih stvarala najznačajnija imena jugoslovenske likovne scene. Tokom ljeta su umjetnici i kustosi imali priliku da vide kolekciju, istražuju i stvaraju u otvorenom muzejskom ateljeu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Dženana Hadžihasanovića, Milene Michalski, Smirne Kulenović, Melihe Teparić i Andree Mirnić.

Prelaskom iz jednog u drugi društveni sistem, mijenjao se status umjetničkih djela, ali i uopšteno muzejskih eksponata. Historijski muzej BiH, nekadašnji Muzej revolucije BiH, tom izložbom propituje promjene u odnosu društva prema naslijeđu socijalizma. Iako je projekt internacionalnog karaktera, veliki broj domaćih umjetnika je imao potrebu da odgovori na teme iz Zbirke – a značajan broj mladih umjetnika će predstaviti svoje radove u okviru projekta.

- Zanimljivo je bilo pratiti na što umjetnici najviše reaguju. Bile su to tekstualne poruke unutar likovnih kompozicija i portreti Josipa Broza Tita. Naziv izložbe je nastao upravo zbog odnosa između tekstualnog i vizuelnog, satkan tako da poziva i posmatrača na učešće u reintrepretaciji određene historijske epohe, na doslikavanje svima nama poznatih slika u novim društvenim kontekstima - saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

"Savremeni konTEKSTi: oslikavanje socijalističkih slika" prva je u nizu izložbi koje će do kraja godine u Historijskom muzeju BiH biti organizirane kroz projekt "The Living museum" i bit će otvorena do 30. oktobra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta