Svijet     | 08.10.2019. 12:32 |

Zvaničnik Downing Streeta: Sporazum o Brexitu praktično je nemoguć

FENA Internet

LONDON, 8. oktobra (FENA) - Sporazum o Brexitu praktično je nemoguć, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel poručila britanskom premijeru Borisu Johnsonu da bi se ostvarilo to (Sporazum)  Sjeverna Irska mora ostati u carinskoj uniji s EU, izjavio je u utorak izvor iz Downing Streeta.

Uz samo 23 dana do britanskog napuštanja EU, budućnost Brexita ostaje duboko neizvjesna jer se London i Bruxelles međusobno optužuju za odgodu ili za neprimjereni Brexit bez sporazuma.

Čelnici EU hladno su reagovali na Johnsonove prijedloge u posljednji čas da se premoste razlike, i dok se pregovori još odvijaju, brojni diplomati tvrde da su šanse za brzi sporazum prije 31. oktobra slabe. 

Izvor iz Johnsonovog ureda izjvio je da je Merkel razgovarala s britanskim čelnikom u utorak ujutru i jasno je poručila da je sporazum "velikom većinom malo vjerovatan".

Merkel je kazala da bi za postizanje sporazuma Sjeverna Irska trebala ostati u carinskoj uniji s EU i potpuno svrstana u blok, saopćio je izvor.  

- Ukoliko to predstavlja njihovu novu etabliranu poziciju, to znači da je sporazum praktično nemoguć, ne sada nego bilo kada. To također jasno pokazuje da su oni spremni da torpeduju Sporazum na Veliki petak - zaključio je zvaničnik, misleći na mirovni sporazum o Sjevernoj Irskoj, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'