Svijet     | 08.10.2019. 14:00 |

U Evropi pronađeni dokumenti koji svjedoče o otvaranju Kine

FENA Internet

LONDON/BERLIN/PARIS, 8. oktobra (FENA) - Ljetnikovac Villa Huegel kojeg je njemački industrijalac Alfried Krupp izgradio između 1870. i 1873. godine, a nalazi se u ruralnom dijelu grada Essena na zapadu Njemačke, čuva dragocjene dokumente koji svjedoče o teškom poglavlju kineske historije.

Dosjei, koje je kineska novinska agencija Xinhua nedavno otkrila u arhivima u Vili Huegel i na drugim mjestima u Evropi, svjedoče o putovanju nacije koja se izdiže iz zatvorenog jednoumlja do otvaranja prema svijetu i kretanju na putu prema nacionalnom pomlađivanju.

"Kineska dvorana" u ovom ljetnikovcu raskošno je ukrašena u orijentalnom stilu isklesanim gredama i čuva niz dokumenata o prodaji Krupp porodice, nekada najvećeg proizvođača oružja u Evropi, Kini u prošlom stoljeću. U njoj je folder koji svjedoči o prodaji oružja vladi Qinga od 1847. do 1912. godine.

- Kina je u periodu jačanja bila najveći klijent izvan Evrope. I vlada Qinga mogla je kupiti najsavremenije topove, puške i drugu opremu - tvrdi historičar Daniel Droste iz Fondacije Alfrieda Kruppa von Bohlena i Halbacha.

Tokom Opijumskih ratova između Kine i zapadnih sila 1840. godine, vlada Qinga iz "Srednjeg kraljevstva" bila je slomljena. Stoga nisu štedjeli novac za kupovinu najsavremenijeg oružja iz Evrope u nadi da će suprotstaviti zapadnim imperijalistima.

Puške i topovi koje su kupovali od Kruppa, raspoređeni su u strateškim područjima uz kinesku obalu kako bi se suprotstavili stranoj invaziji. Neki od njih bili su postavljeni na brodove moderne kineske mornarice koju je kreirala vlada Qinga.

U Arhivu Tyne&Wear u britanskom gradu Newcastleu Xinhua je nedavno otkrila planove Zhiyuana (poznatog kao Chih Yuen), jednog od najpoznatijih vojnih plovila u kineskoj historiji. Izgradio ga je proizvođač u Newcastleu između 1885. i 1887. godine kao pripadnik flote Beiyang. Zhiyuan je potonuo 1894. godine tokom Prvog kinesko-japanskog rata poznatog u Kini kao Jiawu rat.

Ti brodovi s topovima bili su u to vrijeme među najnaprednijim. Londonske novine o vojsci i mornarici napisale su da su u to vrijeme plovila bila superiornija u određenim dijelovima konstrukcija nego danas.

Poznavalac kineske historije s Univerziteta Heinrich-Heine u Duesseldorfu Cord Eberspaecher kazao je da je poraz Kine u Prvom kinesko-japanskom ratu 1895. godine označen kao nacionalno poniženje koje je razotkrilo slabosti cijelog političkog sistema dinastije Qing.

No, ni napredno oružje ni jednostavna kopija zapadnog sistema nisu uspjeli spasiti Kinu. Zbog složenih historijskih i društvenih razloga, revolucija 1911. godine koju je vodio Sun Yat-sen srušila je dinastiju Qing i nakratko stvorila republiku, ali Kinu nije uspjela izvući iz bijede.

Dok su se borbe za pronalazak puta za razvoj nastavile u Kini, nada za oporavak rodila se u Evropi, piše Xinhua.

Za razliku od živopisne avenije Champs-Elysees, ulica Rue Godefroy u Parizu obično je tiha, samo spomen-ploča u blizini nepoznatog hotela privlači pažnju prolaznika na njoj piše "Zhou Enlai živio je u ovoj zgradi za vrijeme boravka u Francuskoj od 1922. do 1924. godine".

Od 1919. godine hiljade mladih Kineza otišlo je u Francusku, gdje su radili u firmama u Parizu, Lyonu i Montargisu kako bi zaradili novac za studij. Među tim istaknutim ličnostima bili su i kineski lideri Zhou Enlai i Deng Xiaoping.

Mnogi od njih zainteresirali su se za marksizam te su osnovali komunističku partijsku grupu u Francuskoj.

U ulici Rue Raymonda Telliera u Montargisu postoji zgrada stara 300 godina koja je nekada bila rezidencija kineskih studenata, a sada je Historijski muzej o francusko-kineskom prijateljstvu koji čuva dosjee o tom dijelu historije.

Izblijedjela slika pokazuje da je Cai Hesen, lider Komunističke partije Kine (CPC), održao govor studentima u parku Durzy, nedaleko od njihove rezidencije.

Među dokumentima je i kopija naloga o deportiranju iz 1926. godine koja pokazuje da je Deng, glavni arhitekt reformirane Kine, deportiran pod prethodnim imenom - Deng Xixian, zbog organiziranja kineskih studenata i radnika u Francuskoj u znak podrške radničkom pokretu u Kini.

Promjene u Kini počele su 1921. godine kada je CPC organizirao prvi nacionalni kongres i najavio osnivanje stranke. S temeljnom svrhom "služenja narodu svim srcem", CPC je dobio veliku podršku mase za postizanje prosperiteta u teškim vremenima.

Nakon Kineskog narodnog rata i otpora protiv japanske agresije te rata za oslobađanje, 1. oktobra 1949. godine osnovana je Narodna Republika Kina (NRK) čime je otvoreno novo poglavlje kineske historije.

Arhiv Volkswagena u njemačkom gradu Wolfsburgu čuva fotografiju snimljenu 1978. godine, na kojoj je grupa kineskih posjetitelja koji prave bilješke u fabrici automobila Volkswagen.

Direktor komunikacija u Volkswagenu Dieter Landenberger kazao je za Xinhua da je kineska delegacija iz Kine došla nenajavljeno.

- Kazali su da su odluku o posjeti fabrici donijeli u trenutku kada su na ulici vidjeli automobile Volkswagena tokom posjeta Njemačkoj. Bila je slučajnost da je direktor za međunarodno poslovanje bio u kancelariji - dodao je Landenberger.

Taj susret doveo je do stranih ulaganja u kinesku autoindustriju koja je bila u propadanju, što je ključni dio kineske reforme i otvaranja te zemlje ka svijetu započet 1978. godine.

Prema podacima Volkswagena, u svijetu je prodano oko 10 miliona automobila 2018. godine. Među njima je više od 4,2 miliona isporučeno kineskim kupcima.

U zapadnonjemačkom gradu Duisburgu, ispred Privredne komore stoji kip Wernera Gericha koji je kao 65-ogodišnjak 1984. godine imenovan za direktora državne fabrike dizel motora Wuhan.

Fotografija koju čuva Gerichov sin Bernd pokazuje da je njegov otac, obučen u uniformu firme, s kolegama razgovarao o planovima za reformu isplata plaća. Gerich je oživio to staro poduzeće. Visokokvalitetni dizelski motori proizvedeni u tvornici otada se izvoze u jugoistočnu Aziju, a Gerich je dobio nadimak "Gospodin Kvalitet“ zbog stroge kontrole kvalitete i upravljanja.

Od proizvodnje do mnogih drugih područja, kontinuiranim reformama i otvaranjem Kina je iskoristila svoj potencijal, transformirajući se u drugu najveću svjetsku privredu, najvećeg proizvođača i najvećeg trgovca robom.

Do sada je otkriven samo određeni broj historijskih zapisa o kineskoj revoluciji u Evropi, ali implikacije onoga što je Kina postigla su očite.

Sedamdeset godina od osnivanja Narodne Republike Kine, zemlja je krenula na put ostvarenja ciljeva. Do trenutka kada će Narodna Republika Kina obilježiti stogodišnjicu osnivanja, cilj je dovršiti izgradnju umjereno prosperitetnog društva u svim segmentima.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'