Bosna i Hercegovina     | 08.10.2019. 14:34 |

Sutra obilježavanje 24 godišnjice pogibije komandanta Zaima Imamovića

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8.oktobra (FENA) - U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), koordinacije boračkih udruženja i resornog kantonalnog ministarstva, sutra će biti obilježena 24. godišnjica od pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića.

Članovi porodice, nekadašnji saborci, zvaničnici BPK i Kantona Sarajevo, položit će cvijeće na mezar u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu te učenjem Fatihe odati počast heroju odbrane BiH.

„Organizirali smo zajednički odlazak na mezar legendarnom komandantu kako bi mu odali počast i pokazali da ne zaboravljamo najhrabrije sinove BiH. Planirali smo tri autobusa čiji je polazak predviđen ujutro u 8.30 s Trga branilaca u Goraždu, a ukoliko bude potrebe prijevoz ćemo osigurati i za sve ostale koji žele odati počast našem legendarnom komandantu“ - kazao je potpredsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja (SDNRP)  „Zlatni ljiljan“ BPK Goražde Derviš Hadžić.

Dodao je da će u znak sjećanja na legendarnog komandanta prvi put ove godine biti organiziran malonogometni turnir „Zaim Imamović“ u kojem će učestvovati nekadašnji pripadnici ratnih brigada.

„Organizujemo ovaj događaj jer znamo da je rahmetli Imamović, van borbenih aktivnosti, veoma volio sport, tačnije nogomet, a također  bio je jedan od najboljih višebojaca u bivšoj JNA stoga ćemo organizovati turnir s učenisima ratnih brigada. I u toku rata je bilo tih turnira, tako da ćemo i na taj način ćemo obilježiti godišnjicu njegove pogibije, i vjerujemo da će to preći u tradiciju. Turnir će se održati 14.oktobra u 15 sati u Gradskoj dvorani u Goraždu“ - istakao je Hadžić.

Ernest Imamović sin legendarnog komandanta zadovoljan je što će Goražde i na ovaj način čuvati uspomenu na njegovog oca.

 „Drago mi je da će se nakon 24 godine prvi put organizirati memorijalni turnir jer znamo da je takvih događaja bilo i u najtežim vremenima. Pripadnici Armije RBiH u vrijeme kada su se branili, nalazili su vremena da u sportskoj dvorani u Goraždu odigraju neku utakmicu i motivišu se u tom paklu okruženja. Nadam se da će narednih godina taj turnir postati  reprezentativan za Goražde i BiH. Na turniru će učestvovati bivši pripadnici Prve drinske brigade, 31 DUB, 43 DUB, Prve slavne višegradske te Rogatičke brigade kao i tim nekadašnjeg IBOG-a odnosno  81. Divizije. Ovo je prilika da se značajan broj tih ljudi ponovo sretne nakon 24 godine“ – kaže Imamović.

Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine u borbama  na Rogojskoj gredi, na lokalitetu Čelina na padinama Treskavice, u okviru akcije deblokade Sarajeva i Goražda. Bio je šest puta ranjavan.

Dao je herojski doprinos oružanom otporu agresiji na RBiH. Obavljao je, u činu majora, dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH. Bio je jedan jedan je od organizatora operacije kodnog naziva Krug, izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. u kojoj je oslobođeno Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'