Svijet     | 08.10.2019. 15:16 |

Tusk optužio Johnsona da igra 'glupu igru traženja krivca'

FENA Internet

LONDON/BRUXELLES, 8. oktobra (FENA) -  Evropska unija optužila je u utorak Britaniju da igra "glupu igru traženja krivca" nakon što je izvor iz Downing Street izjavio da je praktično nemoguće postići sporazum jer je njemačka kancelarka Angela Merkel uputila neprihvatljive zahtjeve.  

Uz samo 23 dana prije nego što Ujedinjeno kraljevstvo napusti blok, budućnost Britanije ostaje duboko neizvjesna a London i Bruxelles međusobno se optužuju kako bi pokušali da izbjegnu krivicu za neprimjereni Brexit bez sporazuma.

U nagovještaju d su posljednji Johnsonovi prijeedlozi u cilju premoštavanja razlika propali, izvor iz Downing Streeta izjaavio je da su Johnson i Merkel razgovarali u jutarnjim satima i da je ona jasno stavila do znanja da je sporazum "veoma vjerovatno malo moguć",

Izvor iz Downing Streeta izjavio je da je, ako je pozicija kancelarke Merkel da Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji s EU ujedno i pozicija bloka, postizanje sporazuma nemoguće. 

- Ukoliko to predstavlja njihovu novu etabliranu poziciju, onda to znači da je sporazum praktično nemoguć, ne sada nego bilo kada - kazao je izvor.

Portparol njemačke kancelarke potvrdio je da se razgovor desio, ali je odbio dodatno komentirati.

- Borise Johnsonu, u pitanju nije samo pobjeda u nekoj glupoj igri traženja krivca. U pitanju je budućnost Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i sigurnost i interesi naših naroda. Ne želite sporazum, ne želite produženje, ne želite povlačenje, quo vadis? - objavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.

Takvi žestoki komentari ukazuju na to da je igra traženja krivaca oko Brexita već počela i da se sada i London i evropske prijestonice pripremaju za ogorčenu svađu i potencijalno haotični  Brexit za koji nijedna strana ne bi bila odgovorna.

Neprimjereni Brexit bez sporazuma mogao bi izazvati žestoke podijele u Ujedinjenom Kraljevstvu, naškoditi globalnom rastu i oblikovati budućnost Evropske unije koja je izgrađena na ruševinama Evrope nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo