Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 12:25 |

Dogs Trust: Vlasti u Zavidovićima trebaju ispitati slučaj trovanja pasa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) – Fondacija Dogs Trust je, povodom nedavnih izvještaja o brutalnom trovanju pasa u Zavidovićima, uputila otvoreno pismo lokalnim vlastima Zavidovića u kojem navodi da okrutnost prema psima ne rješava problem, "dok su osobe koje se brutalno odnose prema životinjama potencijalno opasne i za ljude".

- U svjetlu izvještaja o još jednom brutalnom trovanju napuštenih pasa, ovaj put u Zavidovićima, a koje smo dobili od građana i medija, Fondacija Dogs Trust želi da naglasi da je bilo kakav nehuman odnos prema psima, a posebno ovakva stravična okrutnost kroz izazivanje njihove patnje, ne samo za svaku etičku osudu, već i legitimno predstavlja krivično djelo, te  je dodatni rizik za samu zajednicu – navode iz Dogs Trusta.

U saopćenju se ističe da su brojni stručnjaci potvrdili da su osobe koje su spremne zlostavljati životinje te "preuzimati stvari u svoje ruke" opasne ne samo za životinje, nego i za ljude, te je stoga neophodno da zakon takve pojedince ili grupe identificira i sankcionira, kao i da se uspostave mjere koje će spriječiti ovakva kriminalna djela u budućnosti.

Fondacija Dogs Trust je pozvala odgovorne vlasti u Zavidovićima da hitno reagiraju, ispitaju čitav slučaj, identificiraju počinioce i provedu zakonom propisane sankcije, te da o tome obavijeste javnost.

Pozvali su i sve građane koje vjeruju u humanost i odgovornost da od svojih lokalnih vlasti zahtijevaju da počnu dosljedno provoditi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji sadrži mjere koje uvezane u Sistem za upravljanje populacijom pasa mogu efikasno, trajno i humano riješiti problem i dovesti do zajedničkog cilja – da psi žive uz adekvatnu i odgovornu brigu ljudi, a ne napušteni na ulici.

Iz Dogs Trusta ističu da psima nije mjesto na ulici, "ali su oni tu zbog neodgovornosti ljudi".

- Neodgovorno vlasništvo pasa, uključujući neadekvatnu brigu i napuštanje pasa, i drugi oblici neodgovornosti prema psima, kao što je neregistrirani uzgoj, nepotrebno uništavanje i zlostavljanje pasa, korijen su problema – navodi se u saopćenju Fondacije Dogs Trust.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MUP ZDK - Utvrđivanje okolnosti pod kojima je došlo do smrti dvije osobe u Zavidovićima

U Zavidovićima 16 porodica useljeno u nove stanove

Spasioci u Zavidovićima iz rijeke Bosne jutros izvukli tijelo ženske osobe

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'