Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 12:09 |

Beč - Do kraja 2019. ulica sa regulacijom temperature zraka

FENA Saopćenje

BEČ, 9. oktobra (FENA) - Do kraja godine će u Beču biti okončan projekt prve ulice s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Grad Beč je prepoznao problem stvaranja urbanih toplinskih otoka te započeo pilot projekt u ulici Zieglergasse koja se nalazi u jednom od najtoplijih bečkih okruga Neubau. Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanja zraka te postavljanje česmi za pitku vodu povećat će kvalitet života stanovnika te ulice.

- Prethodno ljeto bilo je jedno od najtoplijih u historiji. Posljedice klimatskih promjena sve više osjećaju stanovnici ovog okruga, ali i svi ostali stanovnici Beča. Ovim projektom se želimo suprostaviti ekstremnim vrućinama. Prva bečka ulica s mogućnošću regulacije temperature je primjer najbolje prakse za stvaranje prirodnog hlada koji će vrele dane učiniti podnošljivijim - rekao je načelnik okruga Neubau Markus Reiter.

Ovo je projekt bečke Smart City agencije koju od 2013. godine vodi Dominic Weiss, jedan od govornika ovogodišnje konferencije o inovacijama "Sarajevo Innoviation Summit". Weiss će predstaviti dobre prakse Beča i razmijeniti znanje i iskustva o digitalizaciji i urbanom razvoju gradova.

Strategija pametnog grada je u Beču donesena još 2012. godine i na listi je obavezujućih odredbi, njen cilj je da se što manje troše resursi, ali da se time ne umanjuje kvalitet života. I upravo su pametna rješenja poput ovih građanima Beča obezbijedila najbolji kvalitet života, prenosi EUROCOMM PR Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom