Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 13:23 |

Fondacija 'Hastor' - Potpisani ugovori za još 145 stipendija

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) – Direktor Fondacije "Hastor" Seid Fijuljanin  danas je potpisao ugovore sa 153 stipendista - srednjoškolca i osnovca sa područja Kantona Sarajevo.

Time je završeno stipendiranje 1.600 osnovaca i srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine za školsku/akademsku 2019/2020.godinu.

Fijuljannin je podsjetio da je Fondaciju "Hastor" osnovao 2006. godine Nijaz Hastor, vlasnik ASA Prevent grupacije, s ciljem da promijeni živote još većem broju porodica, a posebno živote mladih ljudi. Fondacija je prerasla u najveću fondaciju u BiH i regionu.

Kazao je da stipendije za učenike osnovnih škola iznose 100 KM, za srednjoškolce 150 KM, a za studenti 250 KM svih 12 mjeseci u godini.

Ali, koliko god je bitan finansijski dio, Fijuljanin naglašava da je važan i segment mentorisanja, odnosno volontiranja koji puno znači stipendistima i Fondaciji..

- Volontiranjem, mentorisanjem, naših stipendista želimo da stvorimo lidere u njihovim lokalnim zajednicama, ali i da ih naučimo empatiji, kako da pomažu drugima, onako kako je neko njima pomogao kada je njima pomoć bila potrebna, tako i mi od njih to očekujemo jednoga dana. Vjerujem da na taj način gradimo bolje društvo i bolji svijet u kome živimo – naglasio je Fijuljanin.

Studentica Fakulteta kriminalističkih nauka Adelisa Puljarga iz Gornjeg Vakufa je stipendista Fondacije "Hastor" već devet godina i kaže da je počastvovana što pripada porodici stipendista Fondacije koja nesebično pomaže i finansijski i pruža moralnu podršku.

- Novac koji svakoga mjeseca dobijamo od stipendije itekako nam je važan, ali mene posebno ispunjava volontiranje, jer pomažemo drugima, razvijamo empatiju, učimo se odgovornosti – kazala je ona.

Stipendisti mjesečno volontiraju osam do deset sati, organiziraju grupe i imaju mentore, koji su također Hastorovi stipendisti, Pomažu im u savladavanju gradiva, obilaze muzeje, staračke domove i tako izgrađuju, kako kaže sebe, uče se odgovornosti za starije, mlađe.

U novembru će biti potpisani ugovori o stipendiranju 400 studenata i time će, za ovu školsku/akademsku godinu, biti završeno stipendiranje za ukupno 2.057 stipendista Fondacije "Hastor".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Grad Konjic stipendira 150 studenata i srednjoškolaca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo