Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 14:45 |

U RS 7.619 pripadnika nacionalnih manjina, najviše Ukrajinaca

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9. oktobra (FENA) - U Republici Srpskoj (RS) se kao pripadnik neke nacionalne manjine izjasnilo ukupno 7.619 stanovnika, a od tog broja najviše stanovnika se izjasnilo kao Ukrajinci (0,188 posto), zatim Romi (0,169 posto), Crnogorci (0,095 posto), te Slovenci (0,043 posto).

Najmanje stanovnika se izjasnilo kao Rusini (0,002 posto) i Turci (0,001 posto), navedeno je u Nacrtu strategije za unapređivanje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u RS za period 2020 - 2024. godina.

Na popisu stanovništva 2013. godine ukupno 7.022 stanovnika (0,600 posto) u RS izjasnilo se kao "Ostali" (bez izjašnjavanja o pripadnosti nacionalnoj manjini) te je ukupan broj pripadnika nacionalnih manjina 14.641 (računajući i stanovnike koji su se izjasnili kao "Ostali").

Od ukupnog broja pripadnika nacionalnih manjina u Banjoj Luci se izjasnilo 3.324 stanovnika, Prijedoru – 1.495, Bijeljini – 1.478, Prnjavoru – 1.452, Gradišci – 970, Doboju – 949, Laktašima – 562, Tesliću – 454, Modriči – 412 te u Trebinju – 398 itd.

Pripadnici nacionalnih manjina organizovali su razna udruženja nacionalnih manjina, kojih je u RS registrovano 53. Također, osnovan je i Savez nacionalnih manjina RS, kao krovna organizacija udruženja nacionalnih manjina i koji ima status udruženja od javnog interesa.

Zakonom su utvrđena prava nacionalnih manjina na slobodno isticanje i nošenje svojih znakova i simbola, na korištenje svog jezika, slobodno i bez ometanja, privatno i javno, usmeno i pismeno, na osnivanje i vođenje vlastitih privatnih institucija za obrazovanje i stručno usavršavanje, kao i na obezbjeđivanje obrazovanja na njihovom jeziku u opštinama, gradovima i naseljenim mjestima u kojima oni čine apsolutnu ili relativnu većinu stanovništva.

Također, propisano je i pravo pripadnika nacionalnih manjina na osnivanje biblioteke, videoteke, kulturnih centara, muzeja, arhiva, kulturno-umjetničkih i folklornih društava i svih drugih oblika slobode kulturnog izražavanja, održavanja svojih spomenika kulture i kulturnog nasljeđa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Manjine daju potporu HDZ-ovu kandidatu za predsjednika Hrvatskog sabora

Sastao se Klub nacionalnih manjina, otkrio što mu je fokus u formiranju hrvatske vlade

Lekaj Prljaskaj: Blokirane su mi društvene mreže, to mi otežava kampanju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu