Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 15:23 |

Bencun na regionalnoj konferenciji ODIHR-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun, učestvuje 9. i 10. oktobra na regionalnoj konferenciji OSCE-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Sarajevu, koja je fokusirana na unaprjeđenje izbornog procesa iz rodne perspektive.

Otvarajući ovu konferenciju, ambasador Bencun naglasio je da je rodna ravnopravnost u kontekstu izbornog procesa mnogo više od sistema kvota koje će formalno osigurati zastupljenost oba pola, i da tu suštinski radi o tradiciji, obrazovanju, promjeni načina razmišljanja, i u končnici razvoju cjelokupnog društva.

Pored ambasadora Bencuna, na otvaranju konferencije govorili su i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Kejtlin Kavalec, šef EU Delegacije u BiH ambasador Johan Satler  i direktorica ODIHR-a Ingibjorg Solrun Gisladotir, dajući punu podršku reformama izbornog sistema koje će omogućiti suštinsko a ne samo formalno učešće žena u javnom i političkom životu.

Konferenciju čine nekoliko tematskih panela gdje će izborni stručnjaci, aktivisti civilnog društva i predstavnici institucija govoriti o načinu provođenja izbornih preporuka iz rodne perspektive, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grlić Radman: Članstvo u OECD-u bit će dokaz duboke transformacije Hrvatske

Brkić: BiH i Hrvatska do kraja ove godine očekuju značajne odluke Vijeća EU

Hrvatska: MVEP osudio optužnicu protiv Hrvata podignutu u tzv. NR Donjeck

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo