Ekonomija     | 09.10.2019. 15:48 |

Vlada TK otvorila socijalni dijalog sa predstavnicima sindikata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Denijalom Tulumovićem, otvorila je danas socijalni dijalog sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH, Kantonalnim odborom Tuzlanskog kantona i Sindikatom Ministarstva unutrašnjih poslova i policije TK.

Današnji inicijalni sastanak je bio prilika da se Vlada upozna sa okvirnim, zajedničkim ciljevima svih sindikalnih organizacija, ali i određenim specifičnostima  pojedinih grana i grupacija.

Fokus razgovora bio je usmjeren na vizije kreiranja budžeta Tuzlanskog kantona za 2020., a u smislu plaća, naknada i drugih materijalnih primanja uposlenika u oblastima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovana, policije, pravosuđa i uprave.

Premijer Tulumović i ministar finansija Suad Mustajbašić su istakli volju Vlade da nastavi iskren socijalni dijalog i da bude partner sindikatima, ali i dodali da se budžet Kantona za narednu godinu kreira u veoma kompleksnim uslovima.

Tulumović je sindikalne predstavnike zamolio da pokažu još malo strpljenja kako se ne bi počele stvarati nerealne i obaveze koje Kanton u budućnosti finansijski neće moći podnijeti.

Predstavnici sindikata su izrazili razumijevanje, te zahvalnost što je Vlada prepoznala dosadašnje aktivnosti i ulogu sindikata u očuvanju stabilnosti Tuzlanskog kantona.

Na kraju današnjeg sastanka dogovoreno je da će u narednim mjesecima do donošenja budžeta Kantona za 2020. socijalni dijalog biti intenziviran, a sve s ciljem rješavanja kako zajedničkih tako i specifičnih zahtjeva i problema koji su prisutni u svakoj od sindikalnih grana, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu