Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 15:47 |

Tulumović i sindikalni predstavnici o Zakonu o plaćama u TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 9. oktobra (FENA) - Donošenje zakona o plaćama državnih službenika i namještenika u Tuzlanskom kantonu (TK), bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera TK Denijala Tulumovića s predstavnicima Sindikata organa uprave i pravosuđa TK.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo saradnjom koju je Sindikat do sada imao s Kantonalnom vladom.

- U proteklim godinama Sindikat i Vlada su imali otvoren, iskren odnos i dobru saradnju, a kao rezultat čega TK danas nema otvorenih niti presuđenih tužbi iz radnih odnosa - akcentirali su danas predstavnici Sindikata.

Ipak zakonsko uređivanje isplate plaća u Tuzlanskom kantonu je zakonska obaveza TK koja proizilazi iz federalnog zakona.

- Plaće i naknade se u Tuzlanskom kantonu već desetak godina isplaćuju po odlukama Vlade i to je primjedba s kojom se već nekoliko godina susrećemo u revizorskim izvještajima - rekao je ministar finansija Suad Mustajbašić.

Donošenje tog zakona planirano je i Programom rada Skupštine Tuzlanskog kantona za 2019.godinu, rečeno je danas.

U osvrtu na zakon, konstatovano je da po pitanju obuhvata i glavnih smjernica za izradu budućeg zakona postoji visok stepen saglasnosti Vlade i Sindikata, a što je dobar preduslov za njegovu izradu.

Premijer Tulumović se danas uime ovog, ali i ranijih saziva Vlade Tuzlanskog kantona, zahvalio predstavnicima Sindikata za razumijevanje i strpljenje koje su pokazali u prethodnih 10 godina.

- Moramo sistemski rješavati probleme. Niti jedno zakonsko rješenje možda nije idealno, ima manje ili veće nedostatke, ali je mnogo bolje od nepostojanja ikakvog zakona koji bi regulirao određenu oblast - rekao je Tulumović.

Na kraju sastanka zaključeno je da, obzirom da postoje dobre osnove, te da su već urađene određene pripremne radnje, se pristupi formiranju radne grupe za izradu prijedloga zakona o plaćama, a u koji će biti imenovani i predstavnici Sindikata.

Osim premijera Tulumovića, ministra Mustajbašića i predsjednika Sejdinovića, uime Ministarstva pravosuđa i uprave TK, sastanku s pregovaračkim timom Sindikata organa uprave i pravosuđa Tuzlanskog kantona je prisustvovala i pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Selma Mešić, saopćeno je iz TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta