Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 16:55 |

Švedski IF Metall u Livnu organizira sastanak o sigurnosti i zaštiti radnika

FENA Mario Loncar

LIVNO, 9. listopada (FENA) - Sastanak za predstavnike sindikata na temu "Sigurnost i zaštita radnika na radu i edukacija sindikalnog članstva - Iskustva švedskog sindikata IF Metall i mogućnost primjene u Bosni i Hercegovini", održat će se u petak, 11. listopada u hotelu Park u Livnu.

 Sastanak organiziraju Centar za građansku suradnju Livno, Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava i Švedski sindikat IF Metall.

 Na skupu će izlagati Jasmin Ćosić i Branka Šarenac Cvijetić, iskusni sindikalisti iz švedskog sindikata IF Metall, Muhamed Mahmutović, predsjednik Kantonalnog odbora USK Saveza samostalnih sindikata BiH, Vjekoslav Markota, predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ZHŽ-a i Kata Iveljić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika kemije i nemetala FBiH.

 Inače, IF Metall je sindikat Švedske industrije koji danas broji 325 tisuća članova od čega gotovo četvrtina žena, čime je IF Metall treće najveće žensko udruženje u sindikalnim organizacijama. 

 Zastupljen je u svim granama industrije od kemijske, metalne, rudnika sve do manjih kompanija sa po nekoliko zaposlenih. 

 Obuhvaća 40 središnjih kolektivnih ugovora od kojih je najzatupljeniji tehnički kolektivni ugovor kojim je pokriveno oko 140 tisuća članova. 

 Sindikalna organizacija IF Metall raspodijeljena je preko cijele Švedske i ima 36 grana po regijama i jedan je od glavnih faktora koji utječu na švedsko društvo i političko upravljanje.

 Jedna od glavnih smjernica djelovanja je da imaju punu podršku svoga članstva i pružaju punu podršku za sve svoje članove, organiziraju redovite edukacije svoga članstva, pružaju kompletnu pravnu pomoć i sve druge vrste pomoći radnicima koje su besplatne. 

 IF Metall od 2012. godine podržava rad Centra za građansku suradnju i Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta