Bosna i Hercegovina     | 10.10.2019. 08:35 |

Vježba 'Brzi odgovor' ocijenjena uspješnom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Međunarodni aerodrom Sarajevo i ove godine učestvovao je u vježbi "Brzi odgovor 2019" kojom je simulirana akcija suzbijanja protesta na aerodromu, akcija neutralizacije eksplozivne naprave, odnosno provjera i uklanjanje napuštenog - opasnog prtljaga, te pružanje pomoći unesrećenim.

U okviru vježbe sazvan je i aerodromski krizni tim, koji je rukovodio i koordinirao svim aktivnostima, a vježba je ocijenjena uspješnom, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Vježba "Brzi odgovor" je godišnja provjera osposobljenosti EUFOR  da izvrši brzo pojačavanje snaga u Bosni i Hercegovini dijelom svojih rezervnih snaga, koje su u stanju visoke pripravnosti. Vježba se provodi u saradnji sa institucijama i organima  BiH i organima za provedbu zakona.

Cilj vježbe je uvježbavanje rukovodnih i izvršnih sastava u rješavanju krizne situacije, provjera donesenih regulativa, planova i procedura za ovu vrstu krizne situacije, te uvježbavanje sistema obavještavanja i koordinacija aktivnosti između odgovornih subjekata.

Tokom vježbe preuzete su sve predviđene aktivnosti za krizne situacije, uključujući izdavanje neophodnih obavještenja, zasjedanje nadležnih timova, informiranje nadležnih službi i institucija, te izdavanje potrebnih uputstava.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Rast broja putnika na sarajevskom aerodromu

Sticz sa Ademovićem i Imamovićem: EUFOR u potpunosti predan ispunjenju misije i u službi građana BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana