Svijet     | 10.10.2019. 10:48 |

Neonacista Stephan Balliet osumnjičen za napad u Halleu ispred sinagoge

FENA Internet

BERLIN, 10. oktobra (FENA) - Neonacista Stephan Balliet (27) osumnjičen je za napad u srijedu ispred sinagoge u njemačkom gradu Halleu u kojem su poginule dvije osobe, a dvije povrijeđene.

Napadač je iz puške zapucao ispred sinagoge, a postavio je i eksploziv kućne izrade ispred zgrade sinagoge u pokušaju da razvali vrata, prenosi Bild.

Pošto nije uspio da uđe u sinagogu ušao je u prodavnicu kebaba i ubio muškarca.

Balliet je svoj ubilački pohod prenosio uživo na internetu.  Livestream pokazao je njegov   dolazak ispred sinagoge, arsenal municije i oružja na stražnjem sjedištu  i na suvozačkom sjedištu automobila. Također se na snimku vidi  kako je Balliet postavljao eksplozivne naprave na sinagogi i kako je pokušao  pucnjima  otvoriti ulazna vrata, što nije uspjelo.

Video prikazuje i ubistvo žene koja je na mjestu događaja bila prolaznica, a ubijena  je hladnokrvno s leđa. Tada je napadač ušao u prodavnicu  kebabom. Tamo je ubio muškarca napustio trgovinu nakratko, vratio se i nekoliko puta pucao.

Rekao je da “Holokausta nije bilo” i da su “Jevreji uzrok svih problema”, navodi SITE, mrežna stranica specijalizovana za praćenje terorističkih organizacija, koja to upoređuje sa sličnim video snimkom koji je u martu snimio napadač na dvije džamije na Novom Zelandu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'