Bosna i Hercegovina     | 10.10.2019. 12:56 |

Izjašnjenja o inicijativama - Vlada FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. listopada (FENA) - Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru nije prihvatila inicijativu za davanje autentičnog tumačenja čl. 19. do 21. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koju je podnio Amir Pilav, a ove odredbe, kako ističu iz Vlade propisuju tko se smatra osiguranikom u dobrovoljnom osiguranju, izuzetak za stjecanje ovog statusa, te trenutak stjecanja, utvrđivanje, prestanak i osnovicu za dobrovoljno osiguranje.

Odredbe nisu nejasne niti predstavljaju problem kod primjene u praksi, a što se tiče radnih sporova koje je podnositelj inicijative pokrenuo pred nadležnim sudom, Vlada FBiH će tek nakon njihovih okončanja i donošenja presude moći zauzeti konačan stav, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Vlada također napominje kako sistem PIO/MIO u Federaciji BiH ne poznaje povrat sredstava uplaćenih na ime doprinosa i zbog toga Federalna vlada nije prihvatila inicijativu za davanje autentičnog tumačenja čl. 19. do 21. Zakona o PIO/MIO.

Nije prihvaćena ni inicijativa za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu koju je podnio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa, a kojim bi bio definiran ugovor o radu za profesionalne sportaše, te propisan poseban porezni tretman za te ugovore kroz novi Zakon o doprinosima FBiH, čime bi doprinosi za socijalno osiguranje bili ograničeni na 20 posto bruto plaće.

Federalna vlada FBiH smatra kako trenutno nisu ispunjeni uvjeti za prihvaćanje ove inicijative, te je izrazila spremnost da, nakon što se steknu neophodni preduvjeti za izmjene propisa na državnoj razini, budu poduzete aktivnosti da mjerodavne institucije Federacije BiH u okviru svojih nadležnosti pruže odgovarajući doprinos rješavanju statusnih pitanja profesionalnih sportaša.

Nakon razmatranja, Vlada FBiH nije prihvatila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona FBiH kojeg je po skraćenom postupku u zakonodavnu proceduru uputila delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Segmedina Srna Bajramović.

Uvidom u Prijedlog zakona utvrđeno je kako njegov naziv ne odgovara sadržaju jer je riječ isključivo o dopuni, a ovaj zakonski prijedlog također sadrži niz nomotehničkih propusta, a ne sadrži završnu odredbu niti propisuje njegovo stupanje na snagu.

Federalna vlada nije prihvatila zahtjev Općine Maglaj u kojem je navedeno kako je odredbom člana 23. stav (1) točka 1) Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH povrijeđeno pravo jedinice lokalne samouprave, te predloženo da Ustavni sud Federacije BiH donese presudu da je ovaj zakon u suprotnosti sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji i da je zakonodavac obavezan da ga s njim uskladi i uz obavezu konzultacija pristupi donošenju amandmana na taj zakon.

Mišljenje Vlade je da odredbom člana 23. stav (1) točka 1) Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji BiH nije povrijeđeno pravo jedinice lokalne samouprave koja u ovisnosti od financijskih mogućnosti može utvrditi visinu dodatka na plaću po osnovu posebnih uvjeta rada, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu